Bygningene som ble brukt til flyktningmottak bærer sterkt preg av forfall. Foto: Lars Hollerud
Geir Birkenes leser at det var hans oldemor som solgte Birkelid ut av familien i 1916. Foto: Lars Hollerud
Nabo Geir Birkenes håper Songdalen kommune snarest setter av midler til oppussing av den gamle skolebygningen. Foto: Lars Hollerud

— Deler av anlegget forfaller. Noe er nødt til å skje, sier ordfører Johnny Greibesland.

Noe skjedde torsdag ettermiddag, da kommunens kultur- og utviklingskomité møttes for å tenke høyt om området, som fra 1929 til 1957 var adresse for Omstreifermisjonens barnehjem og internat.

— Det er i alle fall tverrpolitisk enighet om at noe må skje med Birkelid, sier Helger Stapnes, leder av nevnte komité.

Demenslandsby

Blant innspillene som har kommet, er etablering av en demenslandsby på Birkelid, eventuelt i samarbeid med Songdalens nabokommuner.

— Etter at Songdalen kommune kjøpte stedet av Statsbygg i 2001, har handlingene hatt preg av hånd til munn. Birkelid har i paksis vært en salderingspost, sier Stapnes.

Ferskeste eksempel i så måte, er pengene som var satt av til å finne ut hva Birkelid skal brukes til, i stedet havner i regnskapet for bro mellom Fagermoen og Rismyr.

Mest utsatt er internatbyggene, som ikke har vært i bruk siden Norsk Folkehjelp la ned sitt flyktningmottak.

Bygningene som ble brukt til flyktningmottak bærer sterkt preg av forfall. Foto: Lars Hollerud

— Disse bygningene ligger an til å bli revet, sier Stapnes.

Blir stående

— Vil det samme skje med den gamle skolebygningen?

— Definitivt ikke. Den vil helt sikkert leve videre, lover Stapnes, som snakker om huset som het Birkelid offentlige skole og rettet seg mot barn med adferds- og lærevansker fra 1957 til 1992. I dag har frivillige lag og foreninger sine aktiviteter i huset. Forfatter Gaute Heivoll har innredet skrivestue på loftet. I etasjene under ham holder blant andre Fokus fotoklubb til, sammen med bygdekvinnelaget og deres vevstoler.

På tunet står bygninger som huser voksenopplæring, kommunal barnehage og Oasen skole.

Skolen har leieavtale som utløper i 2017. ## Oldemor

Og også skoleledelsen venter på at noe skal skje:

— Dersom vi skal investere flere millioner kroner i bygg, trenger vi forutsigbarhet og langsiktige avtaler for å få finansiering på plass, heter det i et brev skolen har sendt kommunens ledelse og som gjengis i Søgne & Songdalen Budstikke.

Blant andre som gleder seg over nye signaler, er Geir Birkenes, nabo til Birkelid og oldebarn til Kristine Mathilde Langemyr, som solgte grunnen for 15.000 kroner til Omstreifermisjonen i 1916.

Geir Birkenes leser at det var hans oldemor som solgte Birkelid ut av familien i 1916. Foto: Lars Hollerud

— Mange har lenge etterlyst en plan for det som lenge var et praktanlegg og som de siste årene har fått stadig sterkere preg av forfall. De nye signalene fra kommunen er svært gledelige, sier Birkenes.