Våren er sesong for syklister på veien, men flere landeveissyklister øker også faren for trafikkuhell. Distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder, Ole Rath, har ingenting imot landeveissyklister, men sier han blir bekymret over måten enkelte sykler på.

Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder Foto: Torstein Øien

— Å tilpasse seg trafikken er en øvelse. Når det kommer nye sykkelgrupper, som kanskje aldri har syklet i trafikken, er det ikke alltid de har like god kontroll på hva som skjer, sier han.

Ikke uproblematisk

Distriktslederen mener det å sykle i grupper er en kunst, og at man ikke kan hoppe rett ut i trafikken. Syklister viser for lite hensyn til andre, de har for dårlig tid, og er for opptatt av seg selv. Det er ikke uproblematisk.

— For det første utgjør de en fare for andre, men de skaper også et problem for andre rutinerte syklister som faktisk oppfører seg bra, sier han.

Rath hører om situasjoner der folk sykler midt i feltet og spiser, når de burde lagt seg bakerst. Slike feil fører ofte til større problemer. Han synes likevel det er bra at flere bruker landeveien som en treningsarena, men stiller spørsmål ved om det hadde vært et behov for et oppfriskningskurs.

— Det hadde vært på sin plass å ha et tilbud for å lære seg å sykle i det store trafikkbildet, sier Rath.

Må ta hensyn

Øystein Krogstad, sjef i Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, mener det ligger et behov for å vise hensyn på landeveien. At det ikke kan være plass til begge parter, er for han uforståelig.

Øystein Krogstad, Distriktsleder for UP i Agder og Rogaland Foto: Lars Hoen

— Syklistene må forstå at bilistene ikke synes det er greit å ligge bak i flere kilometer. Sykles det flere i bredden må de legge seg inn på ei rekke slik at bilistene kan komme forbi. Det handler om å respektere hverandre, sier Krogstad.

Ikke verre enn bilistene

Krogstad tror ulykker kunne vært unngått hvis bilistene og syklistene hadde tatt hensyn til hverandre. Han forteller syklistene er flinke til å følge trafikkreglene, men sier det selvfølgelig finnes unntak.

— Syklisten er ikke verre enn bilisten, og vi har folk i begge leirer som gjør at det topper seg av og til. Det syns jeg er unødvendig, sier han.