Torsdag ble hun landets første kvinne til å motta Dialogprisen. Prisen deles ut av det nasjonale Samarbeidsrådet for tros— og livssynssamfunn (STL).

Derfor får hun pris

I begrunnelsen står det at prisen deles ut til en «som over tid har utmerket seg ved å arbeide for økt forståelse og respekt mellom ulike tro-og livssynssamfunn i Norge, og som gjennom dette arbeidet har bidratt til å nedbryte fordommer...».

— Hvorfor holder du på med dette?

I 2010 lanserte Liv Mørland sin bok "Veier til forsoning - etter krig". Foto: Tore Andre Baardsen

— Fordi dialog ikke er en rosa drøm, men et verktøy som kan løfte mennesker opp fra krenkelser og fornedrelse, gi nytt håp og nytt liv, sier Liv Mørland.

Dialogforum

For åtte år siden var hun med å starte Forum for Tro og Livssyn (FTL) i Kristiansand. Forumet samler elleve tros- og livssynsorganisasjoner - som buddhister, lutheranere, ulike muslimske retninger, humanetikere og metodister - til dialog. Mørland er koordinator i FTL.

— Allerede fra starten merket vi at det ble skapt tillit mellom oss. Dette har utviklet seg videre, og vi kjenner at det er mulig å forstå hverandre, sier Mørland.

Men hun innrømmer at hun skulle ønske at tilliten som brer seg i forumet, fikk «bedre rotfeste innad i de ulike organisasjonene».

— Vi må ikke bli en gruppe for spesielt interesserte, sier hun.

Ingen pyse

— Hvordan synes du forståelsen utvikler seg mellom religiøse grupper internasjonalt?

Det farligste budskapet vi kan gi hverandre, er at det ikke nytter. - Hm... lett å bli defensiv og motløs, men det farligste budskapet vi kan gi hverandre, er at det ikke nytter.

For det nytter, og vi skal inkludere folk lenge før det er for sent, sier Mørland.

Ingrid Joys er leder for STL som deler ut Dialogprisen.

— Dialog er ikke for pyser. Det finnes mye jug, unnaluring og tillærte ubevisste holdninger som må forseres. Liv Mørland har hatt en evne til å gjøre det, sier Joys.