Ingunn Foss (H)

— For kvinners del er det moralske og eksistensielle spørsmålet om abort redusert til et byråkratisk tilgjengelighetsspørsmål. Mens det for en liten gruppe leger blir fremhevet som et tungt samvittighetsspørsmål. For meg er regjeringens håndtering av reservasjonsretten kvinnediskriminerende, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) fra Vest-Agder.

— For kvinnene, som står med de vanskeligste samvittighetskvalene, handler diskusjonen for regjeringen om å finne en praktisk løsning på logistikk og byråkrati. Mens Stålsett-utvalget konkluderte med å avvise reservasjonsrett overfor disse kvinnene, drøfter ikke regjeringen deres moralske og eksistensielle dilemmaer. I regjeringen vektlegges imidlertid legenes samvittighet, som faktisk ikke skal ta en eneste avgjørelse, sier Henriksen.

— Når regjeringen sier at reservasjonsretten ikke skal innebære noen urimelig ulempe for kvinnene, hvorfor sier ikke regjeringen noe om at disse kvinnene i en svært sårbar situasjon mister en lege de har hatt tillit til, og over tid gått til med medisinske, eksistensielle og moralske spørsmål? De færreste tenker at de skal ta abort når de velger fastlege. De velger fastlege ut fra tillit. Og det er i spørsmål om abort de vanskelige spørsmålene kommer. Men dette drøfter altså ikke regjeringen. For dem er det ikke så viktig med kvinnene. For regjeringen er det tydeligvis viktigere å ivareta de få legene som trenger å få pleiet sin egen samvittighet ved å måtte henvise en pasient til en annen lege, som så kan henvise til sykehuset.

— Med dette har Høyre ikke bare redusert kvinnens dilemmaer til et spørsmål om praktisk utførelse, men partiet har også tatt et moralsk, etisk valg der de sier kvinnens dilemma er mindre viktig enn kvalene et fåtalls leger måtte få. Jeg synes det er beklagelig at Høyre inngår kompromisser som setter kvinner til side, for å holde flertallet i Stortinget. Partiet bryter sitt eget partiprogram. Dette er et løftebrudd, sier Henriksen.

Vår plattform

Høyres stortingsrepresentant Ingunn Foss fra Vest-Agder sier det viktigste for regjeringen ikke er å gjøre det vanskeligere for kvinner som skal ta abort.

— Til påstanden om løftebrudd, så må det sies at dette er en del av plattformen som vi er blitt enige om å regjere på. Så dette står vi for, sier Foss som heller ikke følger Henriksens påstand om at kvinnediskriminering.

— Å sette kvinners samvittighet opp mot legenes samvittighet er rart. Samvittighet er en personlig sak. Både for kvinnen, men også for legen. Så må vi ha respekt for at noen leger ønsker å reservere seg. Det viktige er at det blir åpenhet rundt dette, samtidig som kvinner får gå til en annen fastlege eller rett til sykehuset. Poenget er at det ikke skal bli vanskeligere for kvinnen, men å ha respekt for at legen har vanskeligheter med det, sier Foss.