Onsdag fikk en kvinnelig politibetjent skulderen ut av ledd og hennes mannlige kollega ble sparket i hodet i Randesund. At det ytes kraftig motstand ved pågripelser er ikke uvanlig.

— Terskelen for å bruke vold mot personer som skal utøve lov og orden, er ikke så høy som den burde være. Å følge politiets anvisninger er ikke like respektert som det har vært tidligere, sier Dag Tallaksen, ordenssjef i Kristiansand-politiet.

Mange hendelser i fjor

I fjor ble kom det 44 anmeldelser for vold mot politiet i Kristiansand, en økning på 46,7 prosent fra året før. Hittil i år er det kun registrert to anmeldelser, men antallet var lavt også på denne tiden i fjor.

— Det er vel en trend i samfunnet. Hverdagen er tøffere med mer rus. Dessuten tror jeg respekten for ordenspersoner, og voksne generelt, har falt. Snakker du med en på 70 år vil han nok si at det ble stille og rolig da politiet kom da han var ung. Her har vi sett en viss negativ utvikling.

— Er politiet blitt mer brutale når de skal pågripe?

— Her blir jeg subjektiv. Men jeg tror den faglige utviklingen har gjort oss bedre til å håndtere pågripelser.

Basketak ved pågripelse

Hendelsen i Randesund skjedde i forbindelse med pågripelsen av en rømling (18). Inne i leiligheten ble det et basketak som førte til at politikvinnen fikk skulderen ut av ledd.

— Det er uklart hva som har skjedd, men de skal nærmest ha ramlet oppå hverandre, sier Jan Nesland, etterforskningsleder ved Randesund politistasjon til Fædrelandsvennen.

18-åringen kom seg løs, men ble innhentet av den mannlige betjenten etter en kort løpetur. Da kom lillebroren (17) til og sparket politimannen i hodet.

— Sparket kom i forbindelse med at politimannen var i ferd med å sette håndjern på storebroren, sier Nesland.

Overført til barnevernet

17-åringen har erkjent sparket. Han er den eneste av brødrene som foreløpig er siktet for vold mot politiet.

— På grunn av hans alder er han overtatt av barnevernet og plassert på en institusjon et stykke herfra sier Nesland.

Storebroren er siktet for å ha unndratt seg pågripelse, og er varetektsfengslet på nytt. Han er dømt en rekke ganger tross sin unge alder.

Sykmeldt

De skadede politibetjentene ville være sykmeldt i en tid fremover. Kvinnen har sterke smerter i skulderen og mannen har fått kraftig hjernerystelse. De har ennå ikke blitt avhørt.

— Ingen av dem uttrykker at de er redde. Men de har vært utsatt for er en vemmelig hendelse som ikke bør skje når politiet utøver sin makt, sier Dag Tallaksen.

Det var kun de to politibetjentene som gikk inn i leiligheten for foreta pågripelsen, men Tallaksen sier det var flere patruljer i området som fulgte med. Disse kom støttende til da de oppdaget at betjentene fikk problemer.

Han sier politiet jevnlig trener på politifaglig vanskelig situasjoner.

— Men vi kan aldri planlegge for alle eventualiteter, sier ordenssjefen.

- Knappe ressurser kan føre til vold

Tillitsvalgt for Politiets fellesforbud i Agder frykter at ressurssituasjonen til politiet kan få konsekvenser for tjenestemennenes sikkerhet.

— I den grad vi kun må operere i par, og ikke kan sette flere personer på oppdraget, kan knappe ressurser føre til vold mot politiet. Flere patruljer til stede demper lysten til å ty til vold, sier Ernst Olav Lunde.

— Det er et politisk ansvar å bevilge nok midler. Inntrykket er vel at man nå erkjenner dette ansvaret og forsøker å øke politiets ressurser, sier han.

— For Kristiansands del tror jeg ikke volden kan knyttes til manglende ressurser. Men vi er litt bedre stilt enn i distriktet ellers.Vi driver stort sett med backing, slik at vi kan sette på flere folk hvis oppdraget krever det. Det er nok verre for lensmenn i Setesdal som må vente lenge på forsterkninger, sier Dag Tallaksen.