Fædrelandsvennen har fått innsyn i brevet, som er datert 22. februar i år. Navnet til mannen er sladdet av sykehuset, men han oppgir at han og hans kone brukte barselavdelingen da hun fikk barn i fjor.

«På rommet vårt er det utplassert bibler fra en privat organisasjon, hengende midt på veggen, midt i synet,» skriver mannen.

Hva synes du? Bør biblene fjernes? Stem til høyre!

Døden

Vi gjengir videre:«Husk at dette er en bok hvor du blir fortalt at hvis din sønn er ulydig, skal du ta ham utenfor bymurene og steine ham, og videre står det i nytestamentet tydelig beskrevet hvordan straffen for homofili er døden.»

Brevskriveren påpeker at han ikke ville klaget hvis han var i en privat institusjon eller liknende:

«Norge er et sekulært land, dvs at folk har rett til ikke å bli dyttet på en spesiell religion av det offentlige, staten har ikke rett til å forskjellsbehandle, gi bedre tilbud til mennesker av en religion enn en annen, eller folk som meg som er uten en spesiell tro».

Alvor

— Dette må vi ta på alvor. Jeg vil ta dette opp med sykehusledelsen og finne ut hva vi skal gjøre, sier avdelingsleder for Kvinneklinkken, Randi Andersen. Barselavdelingen er hennes ansvar, og hun vil sjekke hva som er praksis i resten av sykehuset og andre sykehus.

Randi Andersen, avdelingsleder for Kvinneklinikken. Foto: Jan Oddvar Eide
Sykehusprest Randi Nordhagen. Foto: Kjartan Bjelland

Sykehusprest Hilde Nordhagen opplyser at dette er en årelang tradisjon ved sykehuset. Bibelselskapet Gideon sørger for at det står en bibel i pasientrommene.

Støtt

— Hvis noen føler seg støtt av biblene når de blir lagt inn, skal vi selvfølgelig fjerne bibelen fra rommet. Det beste er å ta kontakt så vi kan rydde når de kommer, inntil vi har tatt en beslutning om hva vi skal gjøre videre, sier Andersen.

Hun sier det ikke er sykehusets oppgave å drive med misjonering.

- Kan det blir aktuelt å legge ut koranen også?

— Det kan jeg ikke svare på stående fot. Vi må diskutere denne saken i ledelsen, sier Andersen.

Nordhagen er en av tre kristne prester på sykehuset, og sier dette:

Provosert

— Jeg kan forstå at noen kan bli provosert av at biblene står utstilt, sier hun.

Samtidig understreker hun at åndelighet er viktig for mange - ikke minst når de ligger på sykehus.

— Mange opplever det betryggende å ha bibelen lett tilgjengelig, sier hun.

- Brevskriveren mener det er urettferdig at bare kristne bibler ligger der?

— Som sykehusprester sørger vi for at pasienter fra alle religioner får tak i dem de trenger. Vi har fått tak i Imamer, for eksempel.

Unødvendig

Fylkesleder i Human-Etisk forbund Vest-Agder, Elisabeth Smith. Foto: Torstein Øen

Fylkesleder i Human-Etisk forbund Vest-Agder, Elisabeth Smith, er helt enig med brevskriveren.— Det er helt unødvendig at sykehuset skal ha bibler på rommene. Jeg er sikker på at de fleste vil ta med seg sin egen hvis de trenger den, ellers vil sykehuset garantert være behjelpelig med å skaffe de som trenger, sier Smith.

Hun mener ikke at bibelen som bok er et problem og bruker den ofte i undervisningen sin som lærer. Men mener det å ha bibler på sykehuset bare er en tradisjon vi er blitt så vant til at vi ikke legger merke til den.

— Så all honnør til brevskriveren så vi får saken til diskusjon, sier hun.