— Vi har 100 kjøpesentre rundt om i Norge. Selv om størrelsen på Sørlandssenteret er stor, opplever vi ikke at konkurransen skiller seg ut fra resten av landet, sier Tron Harald Bjerke, konserndirektør eiendom i Olav Thon Gruppen.

Når det gjelder størrelsen, innrømmer han at utbyggingen av Sørlandssenteret ideelt sett burde vært bygd i flere etapper.

Området kunne gjerne vært Avenyen foruten. Det som tar stort volum er jo disse blikkboksene.

— Av praktiske årsaker ble det som det ble. Konkurransen vil derfor være tøff en viss tid før det blir lettere igjen, sier han og viser til at befolkningsveksten og forbruksveksten vil absorbere det meste.

Tron Harald Bjerke. Foto: Torstein Øen (arkivfoto)

— Sørlandssenteret var for øvrig etablert lenge før vi kom inn som eiere (Obs!-delen, Berg-senteret og tilstøtende eiendommer ble kjøpt av Thon i 2006, red.anm.), og butikketableringene som har skjedd i Sørlandsparken må jo ha vært en villet politikk, i og med at reguleringene er godkjente, sier Bjerke.

- Avenyen skyld i overetablering

Avenyen kom imidlertid som en liten overraskelse både på Olav Thon selv og konsernet. Ifølge KNAS, Kristiansand Næringsselskap, ble reguleringsplanen for Avenyen vedtatt i bystyret høsten 2007. — Olav Thon har selv uttalt at han var overrasket over godkjennelser og volum når det gjaldt Avenyen. Det kjente vi ikke til, sier konserndirektøren, som mener Avenyen er skyld i en eventuell overetablering.

— Området kunne gjerne vært Avenyen foruten. Det som tar stort volum er jo disse blikkboksene. Vi har mer enn nok lokaler til store butikker i senteret også, sier Bjerke.

- Fornøyd med Avenyen

Are Duus Carlsen, styreleder for Sameiet Avenyen, har blitt forelagt Bjerkes uttalelser om Avenyen, og har følgende kommentar:

— Vi er fornøyde med Avenyen, som har en stigende omsetning. Utover det ser jeg ingen grunn til å uttale meg om Bjerkes kommentarer, sier Carlsen.

Handelsnæringen på Sørlandet skiller seg ikke ut fra resten av landet, mener konserndirektør eiendom i kjøpesentergiganten Olav Thon Gruppen, Tron Harald Bjerke. Han mener Avenyen er skyld i en eventuell overetablering av butikker i Sørlandsparken. Foto: Arkivfoto

— Minner om Lagunen

Når det gjelder debatten rundt Sørlandssenterets utarming av sentrum, synes Bjerke det minner mye om hva som ble sagt da Lagunen Storsenter utenfor Bergen ble etablert for 30 år siden.

Senteret, som er eid av Olav Thon Gruppen og er Norges nest største målt i omsetning, ligger 12 kilometer og en 20 minutters kjøretur sør for Bergen sentrum.

— Det var diskusjoner rundt at Lagunen ville ødelegge for byen. De er nå helt borte, og Lagunen har både fått bybane og bymessig utvikling rundt seg og blitt et bydelssenter. Det samme kan skje rundt Sørlandssenteret, om ikke helt i samme målestokk, mener konserndirektøren.

Kjøpesenterstopp

Den store kjøpesenterutbyggingen er imidlertid over for denne gang.

— Det ligger i sakens natur at det ikke venter noen store utvidelser av sentrene på Sørlandet de nesten 15 årene. Det har vi også uttrykt ganske klart, sier Bjerke, som heller vil utvikle sentrene de allerede har.

Amfi Mandal er Olav Thon Gruppens siste skudd på kjøpesenterstammen i landsdelen. Senteret, som nærmer seg 50 butikker, ble åpnet i november i fjor. Foto: Arkivfoto

Bjerke mener, som flere andre, at butikker utenfor kjedene er de som vil slite mest fremover.

— De siste årene har vi sett en kontinuerlig profesjonalisering av detaljvarehandelen i alle bransjer. Kjedebutikkene er de som viser størst vekst og evne til å møte kundenes behov, og da er det ikke til å unngå at enkeltstående butikker bukker under, mener han.

Nedgangstider bra

At det er dårligere tider i vente for landet, tror han imidlertid kan være positivt for bransjen.

— Jeg har vært i gamet i 25 år og sett en kontinuerlig økning innen handel. I nedgangstider dropper man dyre ferier og kapitalvarer og kjøper heller mindre ting. Det kan bety god omsetning for nettopp kjøpesentrene, sier Bjerke.