— Det er sprøtt at vi har knust den gamle innsamlingsrekorden. Det var målet helt fra begynnelsen, sier Johan Noraas Bendvold (18), festgeneral for årets russekull på Kvadraturen skolesenter.

Totalt var 700 elever, som alle er russ i år, fra Kvadraturen skolesenter, Kristiansand katedralskole Gimle, Vågsbygd videregående skole og Tangen videregående skole engasjert i innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft torsdag.

Mellom 7000 og 8000 mennesker møtte onsdag opp på Torvet i Kristiansand for høre artistene på Vinterlyd, en gratiskonsert arrangert av P4 og Kreftforeningen, som et oppspark til innsamlingsaksjonen.

- En god følelse

Fra Kvadraturen skolesenter deltok det 100 elever. Torsdag kveld var tellingen av penger i full gang på skolen, mens den ene bøssen etter den andre ble levert inn.

— Man får en god følelse av å være med på dette. Det skal jeg love deg, sier Mathias Husmo (19), russepresident på Kvadraturen skolesenter.

- Bedrer inntrykket av russen

Husmo påpeker at folk flest nok får et bedre inntrykk av russen når ungdommene bruker tid på å samle inn penger til en god sak.

Her er innholdet av to av innsamlingsbøssene som ble levert inn på Kvadraturen skolesentet torsdag kveld. Disse bøssene inneholdt ikke store summer. På bildet står Johan Noraas Bendvold (til venstre) og Mathias Husmo. Den bøssen som inneholdt størst pengesummer torsdag var fylt med mellom 3000 og 4000 kroner. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er mange, særlig i den eldre generasjonen, som tror vi bare driver med bråk og festing. Men russetiden inneholder ikke bare dette, sier han.

Bendvold opplyser at russen i Norge samler inn 90 prosent av midlene som kommer inn til Krafttak mot kreft.

Michael Johannessen Wehus (17) var med på å ta imot bøssebærerne da de returnerte etter innsamlingen.

— Det viser seg at det er få som har visst om aksjonen. Dermed har ikke folk hatt kontanter klare til bøssebærerne, forteller Wehus.

Veide myntene

Lisa Nguyen, fra elevrådet, kunne rundt klokka 21 torsdag konstatere at det var samlet inn 44.000 kroner i sedler.

— Jeg har aldri sett så mye penger før, sier Nguyen.

Tellingen av myntene gjensto. Ved hjelp av vekter, og en tabell som viser hvor mye én kilo mynter av en viss type er verdt, ble det endelige tallet klart.

— Tallet er 63.274 kroner, sier Johan Noraas Bendvold fornøyd. Dermed er skolens fem år gamle innsamlingsrekord, på 49.000 kroner, knust. I fjor var summen 35.000 kroner.

Skolenes resultater

Torsdag kveld samlet de videregående skolene i Kristiansand inn disse summene (avrundet):

Kristiansand katedralskole Gimle: 402.000 kroner.

Vågsbygd videregående skole: 145.000 kroner.

Kvadraturen skolesenter: 64.000 kroner.

Tangen videregående skole: 53.000 kroner.

Totalsummen ble altså 664.000 kroner. Tangen slo for øvrig også sin tidligere innsamlingsrekord.

- Utrolig imponert

Hege Aasgaard er informasjonsrådgiver for Kreftforeningen i Vest- og Aust-Agder. Hun var torsdag på Kvadraturen skolesenter for å bistå elevene.

Hege Aasgaard, informasjonsrådgiver for Kreftforeningen på Sørlandet, er imponert over innsatsen skoleelevene på Kvadraturen skolesenter viste under innsamlingen for Krafttak mot kreft torsdag. Hun var til stede for å bistå elevene torsdag kveld. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi er utrolig imponerte over innsatsen til russen, og ikke minst resultatet. Her har alt gått på skinner, og elevene har hatt full kontroll, understreker hun.

- Hva går pengene til, helt konkret?

— Pengene går konkret til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling. Det handler om behandlingsmetoder som er tøffere mot kreften, men som er snillere mot pasienten, forteller Aasgaard.

25. mars fortsetter russen i Kristiansand innsamlingsaksjonen til kreftsaken. Da skal lokale artister delta på en støttekonsert på Samsen.

Målet på landsbasis er i år å samle inn 35 millioner kroner til Krafttak mot kreft.