Slik så det ut inne i båten da eierne fikk den tilbake. Foto: Privat
Båten bærer preg av at noen har bodd i den. Foto: Privat

— Vi har visse unge kjenninger av politiet i sikte. Opplysningene går på både gutter og jenter, og dette er lokale ungdommer som bare bruker båtene til å kjøre rundt med, sier Petter Sandell, leder for allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon, til Fædrelandsvennen.

Det er forskjellige typer båter som stjeles.

— Det er stjålet 5-6 båter den siste uka, og det er både dyre og billige båter som blir tatt. Det hender at vi finner båter uten å ha mottatt tyverimeldinger, en båt hadde vært borte i 14 dager uten at eieren visste om det, sier Sandell.

Etter at denne båten ble funnet i Høvåg, oppdaget politiet flere stjålne båter i samme område.

Slik så det ut inne i båten da eierne fikk den tilbake. Foto: Privat
Båten bærer preg av at noen har bodd i den. Foto: Privat

Fædrelandsvennen har snakket med en person som opplevde å få båten sin stjålet, men vedkommende ønsker å være anonym.— Heldigvis hadde vi ikke mange eiendeler i båten. Da vi fikk den tilbake lå det puter, dyner og andre personlige eiendeler der, og det så ut som om noen hadde bodd i den. Ellers var båten uskadet, men vi har mistet en liten gummibåt. Det er tydeligvis for lett å stjele en båt, sier båteieren.

- Si ifra

— Vi har hatt en del båttyverier i det siste, sentralt rundt bykjernen, og vi har fokus mot et ungdomsmiljø. Dette er på grunn av informasjon som er kommet fram i etterforskningen, og vi pågrep også en person i går i forbindelse med saken. Personen hadde blitt sett gående mellom båter i en havn i Narvika, og politiet ble tipset av vitner, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet til Fædrelandsvennen.

Han gjentar oppfordringen politiet kom med tidligere denne uken.

— Det er viktig at folk sier ifra til oss hvis de ser mistenkelige kjøretøy eller personer i havnene. Båter må også sikres på best mulig måte, man må sjekke at alt er låst og lukket, og gjerne føre eget regelmessig tilsyn. Båtene som blir tatt er som regel mindre fritidsbåter og rib-båter. Båttyveri er litt som biltyveri, nemlig at de blir brukt en periode før de blir etterlatt, sier Eriksen.

Ekstra sikkerhet

I Kristiansand finnes flere kommunale småbåthavner, som har ekstra sikkerhet i løpet av båtsesongen.

— Til vanlig har vi mobilt vakthold i båthavnene, som Securitas står for. Disse vaktene er innom alle havnene flere ganger i døgnet hele året, oftest om sommeren. I tillegg har vi et samarbeid om vakthold med tre båtforeninger i byen, som deler på vakthold om natten i nesten hele båtsesongen, fra midten av mai og ut september, sier Per-Christian Nygård, leder av Småbåthavnkontoret i Kristiansand kommune.

I tillegg til dette testes det ut overvåkningskameraer, ifølge Nygård.

— Vi har et pilotprosjekt i år med å sette opp et kamera i Hånesbukta. Vi har troen på at det skal gå bra, og hvis det fungerer slik vi ønsker vil vi nok bygge dette ut. Jeg vet at det har vært innbrudd og tyveri av båter den siste tiden, og vil oppfordre båteiere til å låse båten med godkjent kjetting og lås. Verdigjenstander bør ikke ligge synlig, og helst bør det ikke oppbevares noe av verdi i båten i det hele tatt, sier Nygård.