Det sier KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

— KrF har et annet syn på landbrukspolitikken enn det regjeringen nå har lagt fram, og de kan ikke forvente vår støtte på Stortinget, sier Grøvan.

Partiet er uenig i profilen og størrelsen på tilbudet fra Frps landbruksminister Sylvi Listhaug som tirsdag førte til at det ble brudd i forhandlingene med bondeorganisasjonene.

Passer ikke Agder

— Når det gjelder jordbruket på Agder, har det en struktur som gjør at det overhode ikke passer inn i profilen staten la fram, sier Grøvan.

Blant annet legger den opp til at melkebruk skal ha opp til 150 kyr. Av Vest-Agders 264 melkeprodusenter, er i dag det bare ni som kommer over 50.

— Tilbudet prioriterer de store, og jeg mener det er et klart brudd med Stortingets målsetting om et landbruk som sikrer økt matproduksjon over hele landet, en variert bruksstruktur og framtidig rekruttering og god konkurransekraft, sier Grøvan.Partene sto svært langt fra hverandre da forhandlingene ble brutt allerede første dag. Bøndenes krav var en økt ramme på 1350 millioner kroner, mens statens tilbud var på 150 millioner kroner.

Dersom det ikke kommer nye utspill fra partene denne uken, oversendes statens forslag til Stortinget, der det først skal behandles i næringskomiteen, så sendes ut på høring, endelig avgjøres i Stortinget 17. juni.

Stemmes ned

I tillegg til KrF, har også Venstre gjort det klart at de ønsker en ny runde.

— Partene må snu hver eneste stein, sier partiets næringspolitiske talsmann Pål Farstad til Dagsavisen.

— Hva skjer dersom staten ikke kommer med et nytt tilbud. Vil dere stemme det ned i Stortinget 17. juni?

— Det er det helt klart en stor mulighet for. Samtidig er jeg opptatt av at vi i de aller fleste tilfeller skal komme fram til en enighet, og nå er det helt nødvendig at regjeringen tar signalene og kommer med et initiativ som kan bringe saken videre, sier Hans Fredrik Grøvan.

Nei fra Listhaug

Men det er det lite som tyder på, for landsbruks- og matminister Sylvi Listhaug har følgende kommentar til KrFs krav:

— Staten har lagt frem et godt tilbud som vi mener vil gi jordbruket en inntektsvekst som andre grupper på 3,5 prosent, ja som ville ha betydd en større vekst hvis Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ikke hadde brutt forhandlingene.

Med mindre bondeorganisasjonene nå ber om å få gjenoppta forhandlingene, går regjeringens opprinnelige forslag til Stortinget, skriver hun i en e-post til Fædrelandsvennen.