Det står fortsatt et enslig tre igjen, innerst mellom blokkene. Trolig fordi det ikke stjeler utsikt fra noen. Foto: Vegard Damsgaard
Bare stubber og støttepinner står igjen her ved Bystranda Park. Foto: Vegard Damsgaard

— Jeg synes trærne bør føres opp igjen fordi de var pene. Det skal ikke lønne seg med hærverk, sier Gunnar Haugaa, beboer i naboblokka Bystranda Aveny.

Det var natt til søndag 24. november noen sagde over 12 prydtrær på Tangen, midt i utsikten til en rekke beboere.

Ni av trærne tilhørte Sameiet Bystranda Park, mens de tre kraftigste var finansiert av parkvesenet. Det er anslått en pris på 15.000 kroner per stykk – totalt 180.000 – for å erstatte trærne.

Ringte ikke politiet

Nå har Agder politidistrikt meddelt parkvesenet at det anmeldte forholdet er henlagt "da det ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen."

— Dette er en sak vi bare har lest om i avisen. Vi har ingen opplysninger å jobbe videre med siden det ikke har meldt seg noen vitner, opplyser politiførstebetjent Petter Sandell, leder av allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

— Det er vel det vi har fryktet, uttaler driftssjef KurtTangeJensen i parkvesenet, da han blir gjort oppmerksom på henleggelsen av Fædrelandsvennen.

Det har skjedd før at vandaler har svingt saga ved Bystranda Park. I fjor sommer ble tre-firetrærkappet ned like ved, uten at saken ble forfulgt den gang.

Hendelsen fikk beboere til å kaste et mistenksomt blikk i retning Bystranda Aveny, der beboere fikk ny og bedre utsikt mot Odderøya.Da utsikten ble ryddet for andre gang, fikk parkvesenet telefon fra vitner.

— Den ene som ringte, en beboer, trodde han hadde sett en person utenfor som senere gikk inn i bygget, opplyser driftssjef Jensen.

Han noterte ikke ned beboerens navn, men ba vedkommende kontakte politiet. Dette skal altså ikke ha skjedd.

— Jeg tenkte at det ikke er min sak å drive etterforskning. Hvis de ikke vil gå videre med sine observasjoner, er det ikke lett for meg å gjøre noe med det, sier KurtTangeJensen.

Heller busker enn trær

Det er liten tvil om at mange beboere ønsker seg busker, som stjeler mindre utsikt, og som koster en brøkdel.

— Vi stiller oss spørsmål om det virkelig skal opp trær igjen, det er en stor kostnad, erkjenner driftssjefen.

Det står fortsatt et enslig tre igjen, innerst mellom blokkene. Trolig fordi det ikke stjeler utsikt fra noen. Foto: Vegard Damsgaard

— Men i motsatt fall gir man jo etter for vandalisme?- Jeg tenkte du skulle spørre om det. Dette går på om vi virkelig skal putte inn noe der som beboerne ikke setter pris på. Vi har prøvd å gjøre noe hyggelig, og har ikke lyst å bare pøse på med penger igjen, svarer Jensen.

— Dere frykter ikke at flere nå tar saga i egne hender?

— Jeg regner med at det er høyere standard på tankene der ute.

— Men helst ville du hatt trær?

— Ja, jeg synes dette er synd. Trærne brekker av de høye fasadene, man får et annet spill og mer liv med noe som strekker seg opp, enn bare lave busker. Beboerne har sett trærne i reguleringsplanen, det burde ikke være noen bombe, svarer KurtTangeJensen.

Nå står stubber og støttepinner igjen utenfor Bystranda Park. I vår vil parkvesenet og sameiet ta et møte om parkens videre skjebne.

— Dette har vært en ikke-sak for sameiet foreløpig. Nå må vi sammen med parkvesenet finne en fin løsning til sommeren, slik at det henger sammen, uttaler styreleder Jan Pedersen.

Styrelederen sier han ikke kjenner til at beboere skal ha observert noen gjerningsperson natten trærne ble kappet.