KRISTIANSAND: Den domfelte skal ifølge avgjørelsen fra Agder lagmannsrett torsdag flere ganger ha begått overgrep mot niesen i 2008 og 2009. Han ble dømt i tingretten, men anket til lagmannsretten. Juryen i lagmannsretten kjente mannen skyldig. Retten opprettholdt straffeutmålingen fra tingretten.

BISTANDSADVOKAT: Advokat Monica Haugedal fikk i lagmannsretten gjennom kravet om økt erstatning til den fornærmede jenta. Foto: Hallgeir Oftedal

Bistandsadvokat Monica Haugedal fikk gjennomslag for en økt oppreisningserstatning, som av lagmannsretten ble fastsatt til 100.000 kroner.

Krenkende mot andre

I dommen fra lagmannsretten heter det blant annet:

"Lagmannsretten bemerker at etter at saken ble kjent, har flere andre jenter, venninner av tiltaltes datter og datteren til et vennepar av tiltalte, fortalt om å ha blitt utsatt for seksuelt krenkende adferd fra tiltaltes side, og de har som vitner forklart seg om dette. Det dreier seg imidlertid ikke i noen av tilfellene om handlinger som etter det som er forklart har overskredet grensen for seksuell omgang".

Graverende forhold

Det heter blant annet videre i dommen at "lagmannsrettens utgangspunkt ved straffutmålingen er at seksuelle overgrep mot barn hører til straffelovens mest graverende lovbrudd. Siktede dømmes for et lovbrudd med strafferamme på fengsel inntil ti år. Lovgiveren ga ved revisjonen av straffelovens regler om seksuallovbrudd i 2000 klart uttrykk for at reaksjonsnivået blant annet i saker som gjelder alvorlige overgrep mot barn, burde skjerpes. Allmennpreventive grunner veier tungt ved utmålingen av straff for alvorlige seksuallovbrudd, og det er klart at tiltalte må idømmes en lengre ubetinget fengselsstraff".