Vil bruke veiselskap til å bygge ny E 39

Regjeringen slipper i morgen nyheter om det nye, statlige veiselskapet. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, ligger E 39 mellom Varoddbrua og Ålgård inne i planene.

Publisert

Ny E 39 legges inn i det nye veiselskapet, etter det Fædrelandsvennen kjenner til. Foto: Tore André Baardsen

Etter det Fædrelandsvennen erfarer vil regjeringen la det nye statlige veiselskapet stå for utbedringen av strekningen mellom Varoddbrua og Ålgård.

Pressekonferanse nasjonalt og lokalt

Frps Åse Michaelsen har kalt inn til pressekonferanse for å informere om en større samferdselssatsing i Kristiansand tirsdag formiddag. Hun holder kortene tett til brystet, men sier at temaet er en "stor, sørlandsk gladsak" innefor samferdsel. Pressekonferansen holdes av regjeringspartiene med støttepartier. Samtidig holdes pressekonferanser i Arendal og Lyngdal. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil holde nasjonal pressekonferanse.

Ikke klattvis utbygging

Frp gikk til valg på å etablere et statlig drevet veiselskap for å få fart på veiutbyggingen i Norge.

Regjeringen har gitt uttrykk for at den ønsker å se veibygguing i helhet, og ikke bygge klattvis.

SamferdselsministerKetil Solvik-Olsen har ved flere anledninger gitt uttrykk for at E39 er et passende prosjekt å legge i det nye selskapet. Under fremleggelsen av statsbudsjettet sist høst, lovet Åse Michaelsen på direktesending hos Fædrelandsvennen at E 39 ville være med i det nye veiselskapet.

Omkjøringsvei inne

Kilder Fædrelandsvennen har vært i kontakt med antyder at morgendagens pressekonferanse inneholder nyheter om omkjøringsveien fra Vollevannet til kommunegrensen mellom Kristiansand og Songdalen.

Den nye omkjøringsveien rundt Kristiansand har tidligere skapt debatt. Gunnar E. Nøding i Rom eiendom haradvart mot det han kaller "vei-gigantomani".

Videre skal det slippes nyheter om hvordan resten av veistrekningen til Ålgård skal bygges.

Ingebjørg Godskesen holder også pressekonferanse i Arendal på samme tidspunkt. Hun vil ikke si noe mer om innholdet, men bekrefter at det handler om samferdsel.

Jubel for ny vei

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen jubler over at et eget selskap dannes for å bygge ny E 39.

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen mener eneste farbar vei er å opprette eget selskap for byggingen av ny E 39. Foto: Arkiv

— Vi har ventet på dette lenge, sier Høyre-ordføreren. Hun mener at dette er eneste farbare løsning.

Les også

Vil bruke veiselskap til å bygge ny E 39

— Det betyr at staten bevilger de pengene som behøves for å bygge hele strekningen mellom Kristiansand og Ålgård på en gang. Tidligere modeller var å bevilge årlige summer over statsbudsjettet, men da risikerte man at andre veiprosjekt hastet mer og at det dermed ble stans i byggingen, påpeker hun.

- Slik blir det

Kristoffersen mener at et eget byggeselskap vil sikre at det ikke blir klattevis bygging.

- Tror du dette betyr en endelig bekreftelse på at ny E 39 virkelighet blir noe av?

— Det har jeg vært svært trygg på veldig lenge. Fra alle hold er det lovet at veien blir bygget, så slik blir det, sier Kristoffersen.

Gleder seg

Også Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn gleder seg stort over nyheten.

— Erfaringene med E 18-byggingen mellom Lillesand og Grimstad var en suksess med eget veiselskap. Så at dette nå også kommer på E 39 er veldig gledelig, sier han.

Han mener en av de virkelig store fordelene med dette er at vedlikeholdet overlates til private entreprenører.

- Dermed vil de som bygger veien ha langsiktige perspektiver som gir god veikvalitet, sier han.

Publisert