— Dette er utrolige krefter, krefter vi nesten ikke kan forstå, sier Vegard Nordstrøm Tisland.

Karsten Kvidbergskår kikker ned på dønningene, og venter på at bølgene skal trekke seg tilbake for å se om eventuelle omkomne blir synlige. Foto: Jørgen Steffensen

Mannskap fra Røde Kors saumfarte fredag en strekning på 1,7 kilometer ved Lindesnes fyr.

Søk etter tre omkomne

Ole Andersen (43) og Vegard Nordstrøm Tisland (23) var ett av flere spesialutdannede tomannsteam som klatret og balanserte langs fjellnabbene, for å lete etter omkomne. Under dem herjet bølgehavet, naturkrefter som denne uka har tatt tre liv.

Onsdag ble brødrene Arnfinn Fjeldskår (66) og Øystein Fjeldskår (63) fra Lindesnes meldt savnet. Torsdag ble det konkludert med at det ikke var mulig å finne dem i live.

Ved 17-tiden torsdag ble en 23-åring tatt av ei stor bølge ved Lindesnes fyr. Et Sea-King helikopter som deltok i søket etter de to fiskerne, skal i løpet av fem minutter ha vært ankommet fyret for å lete etter mannen. 23-åringen var imidlertid sporløst borte, og er antatt omkommet. Leteaksjonene etter overlevende ble torsdag avsluttet både til vanns og til lands.

— Respekt for naturkreftene

Fredag ble det søkt etter omkomne nord for Lindesnes fyr. Mannskap fra Røde Kors sin vann- og elveredningsgruppe var da i aksjon.

— Naturkrefter er fasinerende, men naturkrefter noe man bør ha respekt for. Når vi søker langs sjø og vann, må vi alltid ha et øye med sjøen. Plutselig kan det komme ei svær bølge, sier Vidar Tisland.

— Frykter du naturkreftene når du driver søk?

Team fra Røde Kors sin vann- og elveredningsgruppe søkte ved Lindesnes fredag. Foto: Jørgen Steffensen

— Nei, jeg gjør ikke det. Vi vet hva vi gjør. Vi er forsvarlig utstyrt, og har god opplæring. Hvis det skulle skje noe uventet, kan vi redde både oss selv og andre.

Spesialtrent

Ole Andersen forklarer at mannskapene i Røde Kors sin vann- og elveredningsgruppe er spesialtrent for å søke etter mennesker og redde dem. I Røde Kors har 23 personer fra Sørlandet slik utdanning. Fredag arbeidet av disse ved Lindesnes.

— I dag har vi i utgangspunktet søkt etter 23-åringen. Samtidig er det jo også et søk etter de to andre, sier han.

Han forteller at søksområdet på Lindesnes har vært komplekst.

Venter på bølgene

Sikkerheten vurderes forløpende når team på to personer beveger seg langs fjellknattene. De to er koblet sammen med et sikkerhetstau.

— Vi må vente til bølgene trekker seg tilbake. En person holder øye med havet, mens den andre kikker ned på havbunnen. Dette handler om timing, forteller Andersen.

— Det er viktig å kjenne hverandre godt, da samarbeider vi best, påpeker han.

— Er du redd når du arbeider så tett på bølgene?

— Jeg føler jeg har kontroll. Jeg har aldri følt meg uttrygg.

- Tøft for familie

Vegard Nordstrøm Tisland sier at det oppleves spesielt at tre personer er savnet på havet.

— Det er en del tanker som flyr oppe i hodet. Dette må være tøft for pårørende og familie, sier han.