— Vi risikerer at det kun blir en privatskole i Fredrikstad som tilbyr utdannelse som gullsmed, hvis ikke linja ved Setesdal vidaregåande skule i Valle blir opprettholdt, skriver Norges Gullsmedforbund i et brev til fylkespolitikerne.

I brevet skryter han av utdanningen i Valle og mener den står i en særstilling grunnet sitt internasjonale fokus og samarbeid med gullsmednæringen.

— Vi håper dette lyttes til og at linja opprettholdes. Skal vi ha en gullsmedskole i Norge, passer Valle både på grunn av kulturen, fagmiljøet og kompetansen vi har, sier Valle-ordfører Tarald Myrum.

Avgjøres neste uke

Fylkesrådmann Arild Eielsen vil starte nedlegging av gullsmedlinja. Politikerne utsatte spørsmålet i høst, men skal avgjøre i neste uke. Eielsen ber på nytt om nedleggelse.

— Vi har i mellomtiden sett på forbedringer. Vi innser at Valle kommune, skolen og næringen kan jobbe enda bedre sammen. Vi har flere forslag til forbedringer. Valle er innstilt på å fortsette å bevilge opp mot en halv million til linja i året, sier Myrum.

Les også:

Les også:

Det er hovedsakelig gjesteelever fra andre fylker som studerer til gullsmed i Valle.

— Paradoksalt nok vil fylkesrådmannen legge ned nå, mens vi har en elev i verdensmesterskapet i gullsmedfag som holdes i Brasil, sier Myrum.

350 millioner

Gullsmedforbundet minner om at det omsettes for 350 millioner norske kroner i reparasjon og service av gullsmedvarer i Norge hvert år. I tilegg finnes en rekke produksjonsbedrifter både innen sølv og gullsmed. Derfor mener forbundet linjen i Valle fortsatt trengs.