LYNGDAL: – Ni solide kjettinger som var festet i seks pullerter i land røyk tvers av i uværet, slik at båten ble liggende på de tre ankrene. Tre slepebåter som ble rekvirert, vil holde fartøyet i posisjon fram til nye landfortøyninger er på plass. Det vil tidligst kunne skje på onsdag, sier havnesjef Jane Arnesen i Lyngdal.

Det er det 271 meter lange boreskipet OSX1 som slet seg fra landfortøyningene i Rosfjorden i Lyngdal.

Mannskap på 17 om bord

Boreskipet hadde et mannskap på 17 som drev vedlikehold ombord.Da fortøyningene i land røk kom det også los om bord.

– Mannskapet vil bli værende om bord, sier Jane Arnesen.

Følger med kontinuerlig

Jane Arnesen opplyser at kystvakta, politi, losholdermann, brannvesen og IUA (Interkommunale utvalg mot akutt forurensning) ble orientert om saken og raskt ankom.

– Det er dårlig vær, og ventet verre, og derfor har vi kalt inn en til taubåt. Denne er mye større enn de andre, og skal hjelpe til med å holde skipet under kontroll. Ny fortøyning må vente til det er roligere vær, sier Arnesen.

Klokka 12 mandag kunne havnesjefen melde at skipet var under kontroll, og status var klokka 21.30 samme dag uendret.

Onsdag formiddag opplyser Arnesen til Fædrelandsvennen at nye fortøyninger er på plass, og at skipet vil bli slept inn til kai i løpet av dagen.

OSX 1 slet seg fra fortøyningen i Rosfjord. Foto: Sigbjørn Utland
OSX 1 slet seg fra fortøyningene i land. Det var ifølge havnesjefen aldri fare for at båten skulle kollidere med de to oljeriggene som også er i opplag på stedet. Foto: Helene Drejer Bonnevie
Her prøver de to første slepebåtene som ankom å få kontroll på skipet. Foto: Sigbjørn Utland

Det ble først meldt om at skipet holdt på å drive inn i oljeriggen, men ifølge redningsleder Ola Vaage er det ikke fare for dette.

OSX 1 slet seg fra fortøyningen i Rosfjord. Foto: Hanne B. Ingebretsen
Klokka 10 mandag var den første taubåt fremme ved skipet. Foto: Tipser

– Det ligger ikke løst og driver, fordi det fremdeles ligger fast ved anker, forteller Jane Arnesen, havnesjef i Lyngdal kommune.

Her kan du lese mer om skipet, og her kan du følge skipets bevegelser.