KRISTIANSAND: Lørdag skriver Agderposten at Sørlandet sykehus vil skjerpe sikkerheten. Bakgrunnen er en analyse av trusselbildet mot pasienter og ansatte.

Det legges nå fram 20 tiltak, som skal bli del av en handlingsplan for å redusere risiko i sykehuset.

– Bedre kameraovervåkning

Blant tiltakene er strengere adgangskontroll på fødeavdelingene i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord.

– Et scenario er jo at noen går inn og tar et barn. Det skjedde i Kristiansand for to år siden, og det har skjedd ved andre sykehus at barn er blitt bortført, sier sikkerhetssjef Øyvind Grimestad til Agderposten.

Videre foreslås det blant annet å bygge ut kameraovervåkningen, sikre dører og vinduer, forbedre varslingsrutiner, få vektertjeneste tilpasset risikoen, og at man øker kompetansen til ansatte og ledelse.

– Ikke flyplassikkerhet

– Vi skal ikke lage flyplassikkerhet, men vi må ha noen tiltak som kan settes i verk med behov. Blant annet muligheten til å låse flere avdelinger med elektroniske låser, hvor man for eksempel må ha adgangskort for å låse opp, sier sikkerhetssjefen til Agderposten.

I en veileder til sykehusene i Helse Sør-Øst, trekkes vinningskriminalitet, trusler og vold fram som del av risikoen mot sykehusene.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har uttalt at sykehus bør vurdere alvorlig kriminalitet og terror som fremtidige scenarioer i framtiden.