KRISTIANSAND: I dag vil forsikringsbransjen at det skal pipe i hele landet.

- Av alt vi gjør i løpet av et helt år, er kanskje dette noe av det aller viktigste. Skift batteri i røykvarsleren i dag. I morgen kan det være for sent, sier Lise Killi i Gjensidige i en pressemelding.

I Vest-Agder er det bare 25 prosent som har kontroll på om røykvarsleren fungerer, ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos for Gjensidige.

Undersøkelsen viser også at bare 55 prosent vet hvordan de bruker brannslokningsapparater, og at det er over 70 prosent som lader elektronisk utstyr som mobiler og nettbrett om natten.

Redder liv

1. desember er den årlige dagen for skifting av batteri i husets røykvarslere.

- Torsdag er røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri. Samtidig er det også viktig å sjekke om varsleren faktisk fungerer, sier kunderådgiver Killi i pressemeldingen.

- Alle undersøkelser viser at røykvarslere redder liv. Ha derfor minimum én i hver etasje, gjerne seriekoblet, forklarer Killi.

Jula er ekstra utsatt

30 personer har omkommet på grunn av brann hittil i år, ifølge forsikringsselskapet. Men de siste ukene er de noen av de mest brannutsatte.

Desember er en måned med mye lys, varme, ild og matlaging. Derfor er denne måneden mer utsatt for boligbrann enn andre.

Flere av brannene i julen er forårsaket av gjenglemte gryter på komfyren, levende lys og elektriske smålys i julepynten.

- Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder boligbranner, forteller Odd Magne Skjerping, som er brannekspert i Frende forsikring.