KRISTIANSAND: — Jeg er fortsatt helt satt ut, sier Gerd Lien (81).

Hun så nazisymbolet i går morges. Iført tøfler og morgenkåpe skulle hun bare hente avisen i oppgangen i Kongens gate 14. — Fryktelig. Jeg er fortsatt skjelven, sa Gerd Lien til Fædrelandsvennen noen timer senere.

Da hadde flere sett det godt synlige hakekorset og kontaktet Fædrelandsvennen.

Hennes avdøde mann, mangeårig redaktør og stortingsrepresentant Odd Lien, satt i tysk fangenskap i fire og et halvt år.

— Forferdelig. Alt stoppet helt opp da jeg så dette hakekorset, sier Lillemor Moe (84). Også hennes mann, Cristopher Juell Moe, var krigsfange i fire år. Både han og Lien satt fengslet i Sachsenhausen.

Også kjøreporten til Kongens gate 14 er tilgriset. Det skjedde etter alt å dømme natt til søndag. Samtidig ble platen med navn og dørklokker til de 12 leilighetene gjenklistret med gul maling.

Natt til mandag var vedkommende med kosten tilbake, nå for å male hakekors på vinduet til oppgangen.

— Jeg reagerte med å bli fryktelig fortvilet. Nå rives alt fra krigen opp igjen. Hvorfor skulle noen male hakekors akkurat her? Nå er jeg redd, sier Gerd Lien, som giftet seg med sin Odd to år etter at han slapp ut fra tyskernes fangenskap.

Hun har bodd i Kongens gate 14 siden ektemannen døde for fire år siden. Han var i en årrekke leder for krigsinvalidforeningen i Vest-Agder.

Lillemor Moe har på sin side bodd i Kongens gate i 47 år, og vært enke i de ni siste.

Leder for allmennavsnittet i Agder politidistrikt, Arild Sørensen, opplyser at taggingen i Kongens gate ikke er anmeldt.

— I saker som har med skadeverk å gjøre, er vi avhengig av anmeldelse for å kunne etterforske. Jeg oppfordrer til at så skjer, sier Sørensen.

Han legger til at politiet generelt ser alvorlig på all tagging, og spesielt når hakekors er motiv.

— Det har ikke vært mye tagging i Kristiansand den siste tiden. Hakekors er det svært lenge siden vi har sett, sier Arild Sørensen.

Styreleder for sameiet Kongens gate 14, Carlos Christophersen, var ikke tilgjengelig på telefon i går.