LYNGDAL: — Huset brant helt ned. De åtte personene som befant seg i huset da det begynte å brenne kom seg ut, men huseier pådro seg mindre røykskader, sier operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Huseieren fikk ifølge politiet behandling for røykskadene på stedet.

Politiet fikk melding om brannen like over klokken 19.30 lørdag kveld. Brannvesenet i Lyngdal kom ifølge 110-sentralen kjapt til stedet, men flammene var da så intense at huset ikke var til å redde. Også brannvesenet i Mandal ble tilkalt.

Manglet kart

— Jeg kom til stedet mellom fem og ti minutter etter at alarmen gikk. Da brant det gjennom taket og på loftet. Vi prøvde å gå inn i huset, men det var så varmt at vi måtte snu, sier overbefal i Brannvesenet Sør, Tor Oddvar Torkildsen.

På grunn av manglende kumkart over området, måtte brannvesenet hente vann fra Lyngdalselva. Mannskapet lette forgjeves etter en kum, men denne skal etter det fvn.no erfarer ha vært for tilgrodd til at de oppdaget den.

— Stedet ligger mellom to tettbebyggelser, og vi hadde ikke noe kartmateriell siden vi holder på å legge om til nye kumkart. Det var uheldig. Vi fikk ikke ut den vannmengden av elva som vi kunne fått fra kummen, sier Torkildsen.

Han mener imidlertid at bedre vanntilførsel ikke hadde reddet huset.

Startet trolig på kjøkkenet

— Vi pøste ut en tank da vi kom. Vi hadde vann, men for lite. Det hadde imidlertid ikke noe å si for utfallet for huset. Den eneste betydningen var at det kunne stått litt mer igjen av huset i dag, men det var helt ødelagt, sier Torkildsen til fvn.no søndag morgen.

Trolig startet brannen i en gryte som var gjenglemt på komfyren, ifølge operasjonsleder Austad.

Huset ligger like ved riksvei 464, mellom E 39 og Lyngdal sentrum. Veien var stengt en kort periode, og politiet måtte bistå med trafikkdirigering mens brannvesenet drev med etterslukking.