KRISTIANSAND Silokaia— Ut ifra det som er analysert ser det ut som fettklumpene funnet i vannflaten stammer fra Fiskå Mølle, bekrefter etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon overfor Fædrelandsvennen.Han understreker at konklusjonen er basert på en foreløpig rapport, etter at politiets kriminalteknikere har tatt flere prøver fra tankene på Silokaia og sammenlignet dette med de mindre delikate funnene i sjøen. KOSTBAR OPPRYDDING.

Prøvene samsvarer, og nå varsler havnedirektøren erstatningskrav mot bedriften.- Vi ønsker å fremstå som sommerbyen Kristiansand med det rene badevannet, derfor har vi satt inn store ressurser på å få ryddet opp i skjærgården. Vi snakker fort om flere hundre tusen kroner, uttaler fungerende havnedirektør Thomas Granfeldt jr., svært lettet over at saken nå ser ut til å gå mot oppklaring. - Vi har plukket opp 10.000-15.000 liter av dette stoffet, så det har kostet, sier Granfeldt, som i to uker har hatt fire opprydningslag i arbeid for å få bukt med problemet.Etter tips fra publikum oppsøkte politiet Fiskå mølle forrige fredag, og fant at det fløt med forurenset masse under brygga. Politiets etterforsker fant et rør som stakk ut under kaia. Fettklumpene, som lenge ble beskrevet som ren avføring, kan stamme fra dette røret. - Dette er ikke info som jeg har, uttaler daglig leder Leif Kåre Gjerde ved Fiskå Mølle AS, da Fædrelandsvennen konfronterer ham med at politiet mener bedriften er synderen.- Vi stiller oss uforstående til dette, sier Gjerde, som bekrefter at de har fett på tankene, uten at han ønsker å utdype hva slags fett det er snakk om.Massen som har forurenset strender og svaberg i hele kommunen, mistenkes å være fett til produksjon av dyrefôr. Felleskjøpet frikjent.

Det var lørdag 23. juni utslippene kom til syne langs Fiskebrygga, Silokaia og Odderøya. Kommuneoverlegen frarådet bading etter funn av E. coli-bakterier, og det italienske cruiseskipet «Costa Magica» ble mistenkt for å ha tømt tanken rett i fjorden.Dyrefett brukes til produksjon av dyrefôr, og er ikke helseskadelig. Det skal heller ikke være spesielt miljøskadelig.- Det er ikke særlig appetittlig, men det er bedre enn kloakkutslipp, uttalte miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune da kloakkutslipp ble utelukket.Også Elkem og Felleskjøpet har vært sjekket ut som mulige kilder til forurensningen. Hos Felleskjøpet ble det funnet en fettaktig masse som minnet om det som funnene i sjøen, og politiet rykket ut for å sikre prøver.- Prøvene tatt av massen i havet har ikke vist noe sammenfall med prøver tatt på Felleskjøpet, opplyser Geir Hansen.Til alt hell var det labert vær i tiden da badevannet så minst innbydende ut.Tekst: Lars Kristian Larsen lars.kristian.larsen@fvn.no - 38113285