LINDESNES: — Det henger ikke på greip å oppføre seg sånn, sier en oppgitt Støle. Han har anmeldt Eidal for tyveri

Han krever også i anmeldelsen at oppdretteren får besøksforbud til hunden som holder til på Risdal i Lindesnes kommune.

En observant nabo, en snarrådig far og rask reaksjon fra politiet sørget for at den tidligere hundeeieren ble stoppet på vei tilbake til hjemstedet Vikersund. Med hunden i bilen.

Frykter nytt besøk

— Hadde jeg visst det ville bli et slikt kaos av å hente valp hos ham, hadde jeg mye heller betalt de syv tusen kronene det ville kostet for en ny, innrømmer Støle. Han er takknemlig overfor naboen og politiet som reagerte så raskt.

— Det verste er å ikke vite om han plutselig skulle dukke opp igjen. Han har jo vært her uanmeldt to ganger tidligere, sier Støle.

— Samtidig lurer jeg på hva som egentlig ligger bak dette. Jeg er redd det handler om penger, all den tid jeg fikk valpen gratis på grunn av en medfødt feil, sier Støle.

29-åringen har hatt tilsvarende jakthund i 16 år før, og verken han eller noen av jaktkompisene har hørt om lignende oppførsel av en selger.

— I avtalen ble vi enige om at han skulle få lov å besøke hunden for å se hvordan det gikk. Samtidig la han til at det sannsynligvis ikke ble noe siden vi bor så langt fra hverandre, forklarer Støle.

Overraskelsen var derfor stor da tidligere eier plutselig sto uanmeldt på døra halv ni en morgen i pinsehelga.

— Da virket han fremdeles ganske trivelig, og sa lite om hundeholdet vårt. Det fikk vi først tilbakemelding om da han sendte oss en e-post etterpå, fortsetter Støle hoderystende.

Den tidligere eieren ga ham en advarsel og påla ham å rydde opp i forholdene.

Tok hunden

— Jeg ønsket å undersøke om jeg virkelig hadde gjort dette så feil som han påsto. En runde med dyrlege og dyrevernsnemnda i kommunen viste at det slett ikke var noe galt med verken hund eller hundeholdet, forklarer en oppgitt Støle.

En måned etter det første besøket fikk han beskjed om at en mann sto i tunet utenfor huset hans og tok med seg hunden.

— Da politiet fikk stoppet bilen, viste det seg å være Eidal, fortsetter Støle som kunne hente hunden igjen på politistasjonen i Mandal.

Veterinær Aud Thelin ved Mandal Dyreklinikk bekrefter at Kjell Rune Støle var innom for å få en helseattest på hunden, som følge av påstandene om dårlig dyrehold.

— Hunden hadde god kontakt med eier, og den var etter min bedømmelse i allment fin form både fysisk og psykisk, mener Thelin.

— Det gjør i utgangspunktet ikke noe om en hund står i hundegård i så ung alder. Heller ikke om natta, med de gode sommertemperaturene vi har, fortsetter Thelin.

Leder av Dyrevernsnemda i Mandal, Lindesnes, Farsund, Lyngdal og Kvinesdal, Trond Hennestad, var torsdag morgen oppe for å se på de påståtte elendige forholdene. Etter forespørsel fra hundeeier selv.

— Den valpen har det helt fint både i hundegården, og sammen med eier, mener Hennestad. Han reagerer kraftig på at Eidal nærmest kaller ham inkompetent, og på at oppdretteren ikke har tatt kontakt selv.

— Slike uttalelser minner veldig om ekstremistiske dyreverngrupper som ikke vet hva som faktisk er til det beste for hundene, mener han.

Lensmann i Lindesnes, Dag Helge Engeland, bekrefter at det er levert en anmeldelse i saken.

— Anmeldte vil bli avhørt på sitt hjemsted. Hvorvidt han vil bli straffet, er opp til juristen i saken, forklarer Engeland.