Den domfelte 26-åringen stakk først hull i bildekket på eks-konas bil utenfor en frisørsalong. Dernest gikk han inn i salongen og nærmest kidnappet kvinnen. Han dro henne i håret ut i bilen, der han truet med å drepe både henne og seg selv. I bilen ble eks-kona stukket i låret med en kniv, og på et friområde ble hun forsøkt påsatt håndjern. Deretter ble kona voldtatt i baksetet på bilen.

Den tiltalte og nå domfelte 26-åringen har nektet for kidnappingen, knivstikkingen, truslene og voldtekten. Hans forklaring er at han skulle stikke kniven i bilsetet for å skremme, og at den angivelige voldtekten var et helt frivillig samleie.

«Retten har i sin bevisvurdering vektlagt fornærmedes forklaring, hvor det fremgikk at tiltalte så henne inn i øynene da han knivstakk henne. Fornærmede fremholdt at blodet «pumpet» ut av knivsåret. Fornærmede har videre forklart at tiltalte i denne sammenheng ga uttrykk for noe i retning av at hun «hadde stukket ham i hjertet».

Retten har videre i sin bevisvurdering vektlagt at dersom dette hadde forholdt seg slik som tiltalte har hevdet, hadde en naturlig reaksjon fra hans side vært å skaffe fornærmede legehjelp. Dette gjorde ikke tiltalte, men fortsatte tvert imot kjøreturen, mens han vekselvis truet henne på livet og at han ville ta sitt eget liv.

Voldtekten

Retten, som besto av dommer Per O. Refsdalen samt domsmennene Jørgen Langeid og Turid Albelsnes, har totalt sett bort fra tiltaltes forklaring om hva som skjedde på friområdet da voldtekten fant sted.

«Retten har vektlagt fornærmedes forklaring om at hun, av frykt for sitt eget liv på grunn av tiltaltes gjentatte trusler om at hun skulle dø, til slutt tok av seg beinklærne, og deretter, uten et ord, la seg i baksetet».

Retten har også dømt 26-åringen for en rekke trusler mot eks-kona, som han kom med overfor en fengselsbetjent.

Fryktinngytende

I forbindelse med straffeutmålingen har retten lagt vekt på flere skjerpende momenter.

«Voldtekten av sin tidligere ektefelle ble gjennomført på en brutal og fryktinngytende måte, med forutgående knivstikking og drapstrusler. Tiltalte har krenket fornærmede på det groveste, og tiltalte har fortsatt med dette ved å bestride hennes forklaringer i retten. Det er fortsatt uavklart om fornærmede vil få senvirkninger av tiltaltes overgrep. Det er videre skjerpende at tiltalte tidligere er domfelt for vold og trusler».

Tingretten har funnet at forvaring i inntil fem år er den mest passende straff. Retten mener at det er nærliggende fare for at 26-åringen på ny vil begå tilsvarende lovbrudd overfor eks-kona eller andre personer i samme posisjon som henne.

«Retten har videre merket seg og legger til grunn de sakkyndiges vurderinger om at tiltalte har personlighetsforstyrrelser, hvor det beskrives bl.a. manglende empati, paranoiditet og dyssosial atferd for å oppnå goder. Behandlingsprognosen er av de sakkyndige vurdert til som svært begrenset».

Den domfeltes forsvarer krevde i retten at dommen ikke skulle offentliggjøres på grunn av privatlivets fred. Kravet er avvist av retten. «Retten anser det viktig at slike saker blir omtalt i media av preventive grunner», heter det i dommen.