KRISTIANSAND: — Det bør ringe noen bjeller når en kvinne som oppgir at hun er separert, stadig får flere barn med barnefaren hun er separert fra og samtidig beholder alle trygdeytelsene som enslig mor. Disse tre tilfellene er eksempel på grovt bedrageri av ordninger som er bygget på tillit.

Dette sier Kristen Ribe, leder av økonomiavsnittet i Agder Politidistrikt.

DETTE FIKK DE:

Det er NAV Trygd som står bak anmeldelsene av de tre sakene. Til sammen har kvinnene, som alle er norske statsborgere men av utenlandsk opprinnelse, ifølge siktelsene svindlet til seg 2,4 millioner kroner i ulike stønader.

Det fordeler seg på:

Utvidet barnetrygd

Overgangsstønad

Bidragsforskudd

Stønad til barnetilsyn

Stønad til barnehage

Kontantstøtte

— De har fått alle disse ytelsene som enslig mor, mens de har levd et helt normalt familieliv sammen med barnefaren, sier Ribe.

— Vi ser alvorlig på disse tilfellene av svindel. Det er fellesskapets penger de urettmessig har lurt til seg. Blir de funnet skyldig av retten, kan de vente lengre fengselsstraffer, sier Ribe.

FEDRENE JOBBET BORTE

— Det spesielle er at to av fedrene har jobbet borte fra familien på anlegg i perioder. Dermed har de vel innsett muligheten av å være «separert», sier Kristen Ribe.

— Den siste av fedrene har bodd det meste tiden i utlandet. Den siktede barnemoren har også bodd i samme land på samme tid som mannen. Han har i perioden fra 2001 vært i Norge noen ganger og vært innom trygdekontoret og opplyst om nye barn. Hun har hatt en fiktiv adresse hos familiemedlemmer. Her kan det også bli snakk om medvirkning til svindel. Vi har avhørt familiemedlemmer i flere av sakene, sier Ribe.

«BLE SÅ LETT GRAVID»

Politiet har etterforsket sakene, og det vil bli foretatt en påtalemessig vurdering og tatt ut tiltaler innen rimelig kort tid.

I to av sakene har partene tilstått, men et av parene nekter blankt.

— Kvinnen har opplyst til oss at hun ble så lett gravid, sier Kristen Ribe.

ØKENDE PROBLEM

NAV Vest-Agder opplyser at det er en økning i antall anmeldelser av trygdesvindel.

— I fjor var det 17 saker i Vest-Agder, hvor ni var mot enslige forsørgere. Hittil i år har vi anmeldt sju personer, hvorav to er enslige forsørgere, sier direktør for marked/samfunn i NAV Vest-Agder, Per Lund.

  • Grunnen til at det avdekkes flere saker, er at vi har blitt flinkere, sier Lund.

— Men hvordan kan man få mange barn i en separasjonsperiode uten at status endres?

— Det er mer et spørsmål om politikk enn forvaltning. Vi forvalter reglene, mens politikerne setter reglene, sier Per Lund.