LEKNES/KRISTIANSAND: 17. juli mistet Arnt Olav Steinsland (39), kona Anne-Cathrine (38) og datteren Andrea (5) livet i en kraftig bilulykke på E 39 ved Hæstad, ikke langt fra Egersund. Familien var på vei til Sola flyplass og ferie på Kypros da bilen de satt i ble overkjørt av et vogntog.

— Innimellom føles det som om jeg kveles når jeg tenker på den meningsløse ulykken. Det er godt å få pratet ut om sorgen, sier Otto Holdal, far til Anne-Cathrine, til VG.

Åpent brev

Forrige uke skrev Arnt Olavs far, Anders Bjarne Steinsland, brev til statsministeren der han ba om å bruke mer penger på midtdelere og firefelts veier.

— Vi har de enorme menneskelige lidelsene, som jeg er midt inne i. Men vi har også de økonomiske kostnadene. Norge har ikke råd til å la unge, friske mennesker dø på veiene helt unødvendig, sier han til Fædrelandsvennen.

Også Holdal, som er bosatt på Bøstad utenfor Leknes i Lofoten, ber nå statsministeren om å åpne pengesekken til sikrere veier. I et åpent brev setter han store spørsmålstegn ved hvorfor ikke politikerne gjør mer for å bedre standarden på veiene. Les brevet her (ekstern link).

— Vi var nede og så hvor ulykken hadde vært, og vi så bilvraket. Det var mer enn én kilometer sikt hvor ulykken skjedde, og det var oversiktlig. Veien var bred, og det hadde ikke vært noe problem å sette opp veiskille for å forhindre ulykken, sier han, og er krystallklar i sin konklusjon:

— Hadde myndighetene bevilget penger til trafikkøyer og atskilte kjørebaner, ville de alle fortsatt ha vært i live.

Inviterer til møte

Etter å ha arbeidet i Statens vegvesen i nesten hele sitt yrkesaktive liv, vet han hva han snakker om. Han henviser til Sintef-undersøkelser som konkluderer med at møteulykker i 80- og 90-sonen kunne vært redusert med opptil 75 prosent, dersom fysisk skille mellom kjøreretningene hadde vært på plass.

— 17. juli neste år, på ettårsdagen for ulykken, inviterer vi til møte i Kristiansand. Dit har vi invitert flere sentrale politikere, for å fokusere på veisikkerhet. For oss blir det i tillegg som en minnestund, og en mulighet til å bearbeide sorgen, sier Holdal.

Stoltenberg forsikrer overfor VG at trafikksikkerheten står høyt oppe på listen for Regjeringen, men i likhet med svaret han ga til Anders Bjarne Steinsland kommer han ikke med noen løfter.

— Jeg kan forsikre om at trafikksikkerhet har høyeste prioritet i Regjeringens transportpolitikk og at veimyndighetene og andre involverte aktører arbeider kontinuerlig for å redusere omfanget av trafikkulykker i Norge, sier statsministeren gjennom sin sekretær for pressesaker, Anne Odden.

Stoltenberg uttrykker sin dypeste medfølelse, som han også gjorde med Steinsland.

— Stoltenberg ville ikke love noe. Han sa mye, men var typisk ullen. Da jeg spurte hvorfor ikke bilavgiftene kan brukes til vei, fikk jeg til svar at eldre og syke også skal ha sitt. Bare det vanlige pratet, sier Steinsland til Fædrelandsvennen.