Foto: Hvor.no

Se video fra TVSør

SØGNE: — Jeg våknet av at noen trampet hardt på verandaen. Jeg sprang opp, og i stua stod en svartkledd mann. Han rettet pistolen rett mot meg, og snakket høyt og aggressivt. Det var en ganske tøff opplevelse, sier 41-åringen.

Ifølge politiet skal mannen i hytta ha ropt til kona at hun måtte ringe politiet. Da raneren hørte dette beordret han begge til å legge fra seg mobiltelefonene på stuebordet. Deretter tok ransmannen for seg av familiens gjenstander.

41-åringen forteller at han ble redd, men at det er umulig å beskrive hva han tenkte i den situasjonen.

På et annet rom lå to gutter på 12 og 13 år og sov. 41-åringen forteller at raneren åpnet døra inn til dem, og guttene hadde sett raneren i øynene. Men raneren lot barna være i fred, og satte kursen mot annekset.

  • For dem var det som å komme inn i et av tv-spillene de spiller. Jeg er bekymret for hvordan de vil takle dette i ettertid. Guttene la seg under senga, og lå der helt til politiet kom, sier 41-åringen.

- Nå eller aldri

Etter å ha forsynt seg med flere gjenstander skal ransmannen, fortsatt med pistolen i hånden, ha beordret paret ut i annekset på hytta.

På vei ut skal raneren ha truet mannen i huset med å skyte han i kneet.

— Nå må du gå fint, hvis ikke skyter jeg deg i kneet, skal raneren ha sagt, ifølge 41-åringen fra Sola.

Inne i annekset ble 41-åringen plassert i en seng, mens raneren lette gjennom noen klær for å finne mer verdisaker.

— Raneren snudde ryggen til meg, og senket pistolen. Jeg skjønte at det var nå eller aldri. Jeg hadde alt og ingenting å tape. Det må ha vært rene instinkter som slo inn.

Tilbudt 100.000 kroner

Han forteller at han sprang rett på raneren, som mistet pistolen. Nå var det raneren som prøvde å flykte, og 41-åringen som prøvde å holde ham igjen.

— Det ble et basketak, og vi endte til slutt nede på gresset. Kameraten min var hakk i hel, og sammen fikk vi overmannet og bakbundet raneren, sier 41-åringen.

Etter at mannen var lagt i bakken, fjernet de finlandshetten og tok fra ham pistolen. Idet han lå hjelpeløst på gresset, tilbød ransmannen familien 100.000 kroner for å slippe han fri.

— Nei, når du har gått så langt, er det ingen vei tilbake, skal 41 åringen ha sagt til raneren.

Hadde softgun

— I etterkant viste det seg at pistolen var en softgun, sier operasjonsleder Bjarne Bakken ved Agder politidistrikt.

Den pågrepne ransmannen, er 21 år og ifølge Bakken en kjenning av politiet.

— Han vil sannsynligvis bli framstilt for varetekt, men status per nå er at han er pågrepet, sier Bakken.

Familien er også tatt hånd om etter den svært ubehagelige opplevelsen.

— De er tatt hånd om så langt som det har synest å ha vært behov for, sier Bakken til fvn.no.