OSLO: – Oppgjøret var verdt å streike for, mener lederen i NRKs journalistlag, Leif-Kjartan Bjørsvik.

Profilen i NRK-ledelsens tilbud ble endret slik at en større del av potten går til generelle tillegg og en mindre del blir fordelt individuelt. Totalrammen er på vel 17.000 kroner.

– Vi har fått ut mye mer penger. Det siste tilbudet fra forhandlingene her på huset var 7.500 kroner, mens vi har et resultat på 14.000 kroner i flatt tillegg til alle og en ekstra fridag, sier Bjørsvik.

I Riksmeklingsmannens skisse var det 11.900 kroner i generelt tillegg, mens det opprinnelige kravet var på 16.000. Krevende motpart

Bjørsvik sier at folk har gledet seg til å gå tilbake på jobb.

– Jeg tror samarbeidet mellom ledelse og ansatte går seg til. Det har vært unntakstilstand, det har vært krig med sin egen retorikk. Nå er det normaltilstand, og da legger vi godviljen til, sier han.

Han legger ikke skjul på at John G Bernander er en krevende motpart.

– Det synes sikkert han om oss også, sier Bjørsvik.

John G. Bernander innrømmer at en del av de kritiske utspillene fra motparten har gjort inntrykk. Journalistene har blant annet sagt at hans skisser har framstått som diktat, og de har beskyldt ham for streikebryteri.

– Det ville ikke vært helt rettferdig å si at det ikke har gjort inntrykk i det hele tatt. Retorikk i konflikt bærer umiskjennelig preg av krigsretorikk, og når folk evaluerer retorikken i forhold til virkeligheten, kan det virke som den blir noe sterk. Det er en del av læreprosessen etter en konflikt, sier Bernander.

Han kan ikke komme på eksempler på at han selv har brukt for sterke ord under konflikten med NRK-journalistene.

Evaluering

Bernander vil invitere til en evaluering av konflikten sammen med de ansattes organisasjoner, men vil ikke kalle det oppvask

– Det er ting vi kunne gjort annerledes og ting vi er fornøyde med, sier han.

Han er sikker på at lytterne og seerne vender tilbake til NRK når streiken er slutt, og er spesielt glad for at fotball-VM skal sendes som normalt.

– Det var ikke med liten glede jeg ringte Arne Scheie og ønsket god tur til Tyskland, sier han.

Han tror de «åtte av ti nordmenn som normalt bruker et NRK-produkt» har lengtet tilbake til statskanalen i løpet av streikeuka.

Bernander har ikke oversikt over hvor mye lønnsoppgjøret koster NRK, heller ikke hvor mye penger bedriften har spart i lønnsutgifter.

– Det er mange løpende produksjoner her på huset som har stoppet, produksjoner med lang planleggingstid som det kan bli umulig å gjennomføre. Tid er penger, og her har vi mistet fryktelig mye tid, sier han.

Han fastholder at lønnsoppgjøret til NRK-journalistene er et av de beste tilbud som er gitt i årets lønnsforhandlinger. Styret i NRK hadde ekstraordinært styremøte torsdag morgen.

– Styret pålegger oss å komme tilbake med en plan for hvordan vi skal håndtere oppgjøret på budsjettet, sier han.