MANDAL : — Etterspørselen for leiligheter er helt enorm, sier Thorbjørn Tobiassen, eiendomsmegler i ABCenter i Mandal. Tobiassen og ABCenter skal de neste årene stå for salget av 350 nye leiligheter på Vestnes, like ved idrettsplassen.

— Vi har forhåndssolgt 13 av 19 leiligheter i Vestnes Park, med utsikt mot idrettsplassen. Til høsten begynner byggingen av 75 leiligheter på Vestnes Brygge, sier Tobiassen.

Populært

Megleren mener det er naturlige grunner for at populariteten rundt leiligheter nå har eksplodert.

— Tidligere ville folk helst ha en enebolig hvor de ble boende hele livet. I dag vil folk ha det enkelt. De vil låse døra og dra på ferie, uten å trenge å bekymre seg for annet enn en vissen stueblomst, mener han.

— I tillegg er det god økonomi i leiligheter. Foreldre kjøper ofte bolig som barna kan bo i, legger Tobiassen til.

Erik Tønnesen, som i fjor sto for kjøpet av Grandgården, gikk tidlig ut med planene om å bygge leiligheter i bygget hvor det i en årrekke har eksistert utesteder. I til Grandgården er Tønnesen også med på utbyggingen av 67 boenheter i det gamle teppeveveribygget og 15 boenheter hvor Mandal Industrier tidligere lå. Han er ikke redd for at markedet blir mettet.

Kremtomter

— Så lenge vi sitter på to kremtomter som Grandgården og tomta for det gamle teppeveveriet, så tror vi de blir attraktive for folk. Vi bygger ut etter markedet, sier Tønnesen.

Bare formaliteter gjenstår før byggingen av de 14 leilighetene i Grandgården kan starte opp. Størrelsen på boenhetene vil variere fra 16 til 49 kvadratmeter.

— Vi ser for oss urbane leiligheter som hovedsakelig blir populære for unge mennesker som vil bo nær byen, sier Tønnesen.

Tønnesen har også søkt kommunen om å kjøpe opp et areal på baksiden av gården, som skal tas med i boligbyggingen.

— Mandal Byselskap har vurdert oppkjøpet og ikke kommet med motsigelser, sier han.

Eiendomsmegler Tobiassen kan ikke forutse om utbyggerne har tatt seg vann over hodet, når over 500 leiligheter skal bygges i en by med drøye 13.000 innbyggere.

— Tiden får vise om det er for mange boliger i forhold til etterspørselen, sier Tobiassen.

Eiendomsmegler Emmy Holmquist hos Eiendomsmegler1 i Mandal, mener at folk bor annerledes i dag enn for få år tilbake.

Tilpasning

— I dag starter ofte folk i leiligheter, før de kjøper større boliger. Når de blir eldre ender de opp igjen i enkle leiligheter. Antallet nye leiligheter høres voldsomt ut, men det har med tilpasning å gjøre. Tidligere har det vært for få leiligheter, og derfor stor etterspørsel, sier Holmquist.

På grunn av ferie var det ingen i kommunen som hadde det eksakte tallet over utbygginger av leiligheter i Mandal. Leder for planutvalget, Sven Tallaksen, mener det har vært større utbygginger i byen tidligere.

— På 70- og 80-tallet ble det bygget mer enn i dag. Men vi er absolutt på vei tilbake, sier Tallaksen.