KRISTIANSAND: — Politiets egen patrulje fant bilen som ranerne har brukt ved 20.50-tiden fredag. Den stod da på parkeringsplassen over ICA-butikken i Reinhardt-bygget, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.

Ransbilen, en Audi A6, hadde forskjellige skilter foran og bak. Ranerne kan ha byttet bil bare minutter etter ranet av Sparebanken Sør i Vestre Strandgate.

Ransbilen hadde fått parkeringsbot på toppen av ICA-bygget, men parkeringsvakten hadde ikke registert at bilen hadde ulike skilter foran og bak.

Tømte brannslukningsapparat

Et brannslukningsapparat var tømt inne i bilen for å skjule spor. Klokken 21.30 ble bilen tauet bort av Falch.

Funnet av bilen viser at det har vært iskalde og beregnende ransmenn som har utført bankranet. I stedet for å stikke av enkleste vei fra ransstedet på hjørnet av Vestre Strandgate og Skippergata opp og rett ut på E 18 eller E 39, kjørte de i stedet nedover og inn i byen for å skifte bil.

  • Vi så det påfallende i at de ikke stakk rett ut av byen, sier Geir Hansen.

Ranerne ble observert

Ranerne ble observert da de satte seg inn i stasjonsvogna og kjørte nedover Vestre Strandgate. Der passerte de lyskryss på hvert gatehjørne. Det viser hvor beregnende de var.

— Vi har vitneobservasjoner på at stasjonsvognen svingte inn til venstre enten i Dronningens gate, Kongens gate eller Østre Strandgate. Det var det siste vi visste om bilen før vi fant den fredag kveld, sier Geir Hansen.

Ranerne har trolig kjørt helt som vanlig, uten å bli lagt merke til av noen. For ikke et eneste tips fikk politiet i går etter at bilen svingte av fra Vestre Strandgate. Heller ikke handlende i Reinhardt-bygget har sett den og meldt fra til politiet.

Sannsynligheten for at ranerne var observert da de kom ut av banken med finlandshetter, var stor. Og det skjedde jo også med de to elektrikerne som så dem og varslet politiet. På veien mot ICA-bygget har de tatt av seg finlandshettene og har uforstyrret kunne bytte over i den ventende bilen.

Vitner i banken har sagt at det var folk med østlandsdialekt som ranet. Det betyr at de to kan ha passert politibilene langs E 18 østover i en annen bil og nærmest pekt neste til politiet.

— Å få bilnummeret på bilen så tidlig, var veldig viktig for oss. Da kom vi fort i gang med etterforskningen, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.

Etter kort tid i fredag formiddag ble det klart at det aktuelle bilnummeret var stjålet fra et leiefirma i Drammen siste døgn.

Trenger tips

Publikum oppfordres til å komme med tips i saken. Folk som har vært i området hvor ransbilen ble funnet oppfordres særlig til å komme med opplysninger.

— Nå har vi et nytt åsted, så vi er svært interessert i å komme i kontakt med folk som har observert noe på denne parkeringsplassen, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.