LILLESAND: — Jeg reagerer kraftig på at det ikke er tenkt å bruke arkitekt til ny ungdomsskole. En kommune som skal være unik og skapende må sende signaler om kvalitetskrav, sa Berit Eide Johnsen (H) da formannskapet i går kveld skulle diskutere byggekomiteens forslag om å premiere inntil fem anbud på ny skole med 100.000 kroner hver.

Eide Johnsen forslo å utlyse arkitektkonkurranse, og dermed var debatten i full gang.

  • Dette er blitt en varm potet. Vi har ment mye sterkt over tid. Vi skal ikke tillegge hverandre skjult agenda, men man kan tenke at de som ikke ønsker skole på Møglestu legger fram forslag som forsinker prosessen. Det skal jeg ikke gjøre, sa Hans Thomas Nicolaisen (KrF). Det gjorde ikke stemningen i rådhussalen lettere.

Saksbehandler Trygve Emil Eide mente at en arkitektkonkurranse vil forsinke prosjektet med fire-seks måneder. Anbud er allerede satt ut. Han opplyste at anbudsfristen med pris er satt til 1. juni og skolen etter planen skal være ferdig i august 2007. — Nå må vi bestemme oss, det er uheldig med så mange signaler, sa Eide.

— Byggekomiteen er pålagt å komme med en pris på skolen til bystyrets møte i juni. Det kan vi ikke gjøre hvis vi skal ha arkitektkonkurranse. Den diskusjonen har vi hatt i byggekomiteen, sa Signe Ann Jørgensen (SV). Hun var redd for at det kan gå enda et år før skolen kan bygges.

— Selvsagt stiller vi krav til bygget. Det er derfor vi vil ha premiering til anbydere. Vi har ikke tid eller råd til arkitektkonkurranse. Jeg er redd det blir dyrere. Vi forventer at entreprenører arbeider sammen med lokale arkitekter, sa Jørgensen som la til at hun også egentlig hadde ønsket både arkitektkonkurranse og anbud.

— Markedet er så presset, vi må velge. Med anbud ivaretar vi utformingen og sikrer oss en pris som ligger fast i juni, sa hun.

Dette holdt ikke som argument for Eide Johnsen:

— Vi kommer ikke utenom arkitektkonkurranse. Det er et stort flertall i Høyre for ny skole til 68 millioner. Arkitektkonkurranse er det mest fornuftige hvordan en enn snur på det. På ett eller annet tidspunkt skal ny skole bygges, sa hun.

Rådmannen antok at skolen ikke kunne være ferdig i 2007, men at det var viktig å få tallene på bordet så tidlig som mulig.

— Hvis vi skal investere mellom 68 og 140 millioner er det kjempeviktig at vi er enige i prinsippene, sa ordfører Arne Thomassen. Han fikk med seg debattantene i et Ole Brumm-forslag som sier ja takk både til anbudskonkurranse og arkitektkonkurranse som skal kjøres parallelt.