OSLO: — Vi må ta innover oss at barn forgriper seg på barn. Det vi før beskrev som seksuell lek, må vi i dag ofte definere som overgrep, sier nestleder Reidun Dybsland ved Barnevernsvakten i Bergen til Aftenposten.

Saker der mindreårige forgriper seg på andre barn, blir normalt ikke etterforsket av politiet.

— Alle typer overgrep mot barn er vanskelig å snakke om. Noen ganger er det knyttet trusler til dette, andre ganger kan det være vrient fordi det er søsken inne i bildet, sier Dybsland.

Sosiolog Aud Karin Bjørn ved Universitetet i Tromsø har samlet inn data om innmeldte overgrep i hele Nord-Norge over en treårsperide. Den yngste overgriperen var åtte år, de fleste er mellom 14 og 16. Halvparten av voksne overgripere debuterte i tenårene. En av åtte begynte før de var ni år, ifølge Bjørn.

— I perioden 2003-2005 sto i alt 63 mindreårige gutter bak overgrep mot andre mindreårige. Mindreårige sto bak henholdsvis 30, 18 og 24 prosent av overgrepene, sier Bjørn til Aftenposten.

Internasjonal forskning viser at mellom 30 og 40 prosent av alle seksuelle overgrep er utført av mindreårige. Flere fagfolk mener tallet er representativt også for Norge.