MANDAL: Det var søndag 19. november i fjor at 17-åringen og en 16 år gammel kamerat ranet Shell Vestnes i Mandal. 17-åringen fra Mandal sto vakt utenfor bensinstasjonen, mens kameraten rettet en lekepistol mot ekspeditøren.

«Hei du, åpne kassa, gi meg alle sedlene, ikke trykk på alarmknappen », skal kameraten ha sagt til ekspeditøren, ifølge dommen.

Ranet 8000 kroner

Ekspeditøren ga da om lag 8000 kroner fra kasseapparatet til raneren, før de to kameratene stakk fra stedet. Store politistyrker lette etter dem med hunder i to dager. 16-åringen ble pågrepet natt til tirsdag etter ranet, mens 17-åringen ble pågrepet tirsdag formiddag.

Ekspeditøren skal ifølge dommen har fått psykiske problemer etter ranet.

«Retten legger i skjerpende retning til grunn at ranet i hvert fall i noen utstrekning var planlagt, og at det, selv om det var en leketøypistol som ble benyttet ved ranet, virket skremmende overfor ekspeditøren som var alene på bensinstasjonen», heter det i dommen.

Tilsto ranet

Den dømte 17-åringen skal ha tilstått ranet for retten. Han ble i april i fjor dømt for vinningskriminalitet, hvor han fikk en betinget straff på 45 dager med en prøvetid på to år. Siden ranet ble begått i prøveperioden har retten skjerpet straffen for ranet.

I tillegg la retten vekt på at den dømte kun medvirket til ranet og at han har tilstått forholdet.

«Etter aktors opplysninger legger retten dessuten til grunn at siktede etter ranet ikke har pådratt seg nye straffbare forhold, og synes å innse alvoret ved den straffbare handling han nå dømmes for», skriver tingretten i dommen.

I tillegg til samfunnstraffen er 17-åringen dømt til å betale 11.900 kroner i erstatning til Vestnes Pitstop A/S.