SANDNES: Det var i mai i fjor at May Lunde i Sandnes hadde fått besøk av komiker Rune Andersen. De to satt på terrassen og løftet sine øyne opp mot Vedafjell. May pustet tungt.

— Når jeg får nye lunger, skal jeg gå opp dit, sa hun.

— Da slår jeg følge, sa han.

Lørdag skjedde det. 288 meter over havet, med de lyseste utsikter, omfavnet Rune og May hverandre. Kristiansanderen var bestekompis med Mays bror Geir, som døde i 1995, og er en nær venn av familien. Etter en premiere presenterte han May for Se og Hør som sin søster. Rune berømmer henne for tapperhet og optimisme i sykdomstiden.

Lang rekke

121 mennesker pustet og tre hunder peste på vei til toppen av Vedafjell. Den dypere mening med den høyttravende marsjen May arrangerte, var å vise hva organdonasjon betyr.

— Takk til min ukjente giver og de pårørende som sa ja til transplantasjon, slik at jeg fikk leve videre, sa den 42 år gamle May i sin tale.

Medvandrer Liv Jørgensen fra Vigeland i Lindesnes skjønte budskapet. Hun fikk nye lunger for to år siden, May i fjor høst, og siden har de vært søstre i ånden.

Liv på 60 slet med skrale lunger fra ungdommen av. Etter hvert fikk hun sykdommen Kols. For to år siden lå hun i respirator. Lungetransplantasjonen på Rikshospitalet berget livet hennes.

Frisk pust

Nå gjennomførte Liv den steile turen med frisk pust. Legger og hofter slet tyngre enn lungene. Fornøyd ved siden av gikk hennes overlege på lungeavdelingen på Sørlandet sykehus, Jostein Rostrup. Han er oppvokst på Håbet i Sandnes, og trådte barneskoene på Vedafjell.

380 nålevende nordmenn har fått nytt hjerte eller nye lunger eller begge deler. Dør noen brått, slik at organene kan brukes, er det de pårørende som må gi samtykke til donasjon. Derfor bør så mange som mulig si til sine nærmeste at de ønsker dette, mener Foreningen for hjerte- og lungetransplanterte.

Transplantasjonen på Rikshospitalet befridde May for den kvelende sykdommen fibroserende alveolitt. Lett på fot prøvegikk hun onsdag ruten til Vedafjell - bortsett fra de siste 100 meterne. Dem sparte hun til lørdagens marsj. Så ble hun syk, heldigvis ikke i lungene, men hun fikk forbud mot å gå til topps. Løsningen ble helikoptertur med landing 100 meter fra varden. Luftveien passer jo en lungetransplantert.

Forløsende ord

Mays mor døde i kø for å få nye lunger. Hennes bror gikk bort tre uker etter at han var blitt lungetransplantert. Han led av samme sykdom som søsteren. Da de begge hadde marsjert for livet denne lørdagen, vekslet May noen ord med sin far, Kaare Lunde:

— Javel, far, sa hun.

— Dette var toppen, sa han.

Fædrelandsvennen/

Stavanger Aftenblad