Foto: Torbjørn Witzøe

RÅKJØRING I AGDER:

Øyesletta i Kvinesdal

Haugesletta i Mandal

Helle i Konsmo

Kirkeheitunnellen i Mandal

Marnaveien i Mandal

Brokeland ved Gjerstad

Enkelte strekk på riksveien mellom Lyngdal og Farsund.

— Dette er stedene unge bilførere bruker når de skal kjøre svært fort, sier tidligere distriktssjef i Utrykningspolitiet, Bjart Gabrielsen.

FRISTED.

Det er særlig på de lange slettene det kjøres svært fort, men også ved utgangen av Kirkeheitunnellen i Mandal er det målt svært høye hastigheter. En 23-åring med fire kompiser i bilen ble for tre år siden stanset i 147 km/t. Rykter sier at fartsrekorden ved utgangen av tunnellen er på 180 km/t. For tre år siden ble en bilist tatt i 188 km/t på en strekning mellom Grimstad og Arendal.

Øyesletta i Kvinesdal har langt på vei blitt et firsted for fartssugne ungdommer etter at E 39 ble lagt utenom bygda.

— Mange bruker Øyesletta til å teste hvor fort bilene går. Jeg har selv sittet på med flere biler som har kjørt i 180 kilometer i timen, har en en 17 år gammel gutt fra Kvinesdal tidligere fortalt til Fædrelandsvennen.

TESTBANE.

Øyesletta er valgt som «testbane» fordi den er lang og rett, det er lite trafikk, og sjansene for å bli tatt av politiet her anses for å være minimal. Fædrelandsvennen er kjent med rykter om at bilister i vår har kjørt over 250 kilometer i timen på Øyesletta.

På Haugesletta nord for Mandal skal biler ha kjørt opp mot 250 km/t. I august ble en BMW tatt i 204 km/t, mens 19 år gamle Tarald Rygnestad fra Laudal ble tatt i 199 km/t på den samme strekningen.

Marnaveien i Mandal er også en populær fartsetappe nattestider, men dette er en forholdsvis kort strekning hvor farten ikke blir like høy. Marnaveien ligger like i utkanten av sentrum, med bolighuser tett inntil 50-sonen veien på begge sider.