HIRTSHALS: Kollisjonen gjorde at Christian IV ble liggende utenfor moloen å vente i natt. Dermed ankom danskeferja Kristiansand en drøy time forsinket tirsdag morgen.

— Vi ble også en time forsinket fra Kristiansand tirsdag morgen. Ferja skulle gått klokken 08.15, men det var på det tidspunktet den kom inn, sier linjedirektør i Color Line, Odd Grønberg, til fvn.no.

Hull i siden

Pride of Telemark, som er eid av det norske rederiet Kystlink, mistet strømmen under innseilingen til Hirtshals ved 01-tida natt til tirsdag. Båten drev borti havnemoloen og fikk ei flenge på skipets venstre side.

– Jeg kan bekrefte at det er et hull i siden på ferjen, og den tar inn vann, sier rederiets administrerende direktør Jarle Dragsten til TAs nettutgave.

Det skal ifølge linjedirektør Grønberg aldri ha vært fare for kollisjon mellom Christian IV og Pride of Telemark.

— De kommuniserer seg imellom om hvem som skal inn først. De kjører ikke så tett på hverandre, sier Grønberg.

Alle passasjerene har forlatt Pride of Telemark, men bilene er fortsatt om bord. Når bilene kan komme i land, avhenger av hvor fort båten kan tømmes for vann.

Lenses

Ferja ble buksert til Color Lines kaianlegg etter grunnstøtingen. Der tok den inn så mye vann at den satte seg på havnebunnen, men tirsdag formiddag klarte Kystlink å holde ferja flytende ved hjelp av en massiv innsats fra pumper.

Pumpene lenser 30.000 vann i minuttet ut i havnebassenget og er stilt til rådighet for rederiet av Beredskabsstyrelsen i Danmark.

Hjørring kommune er på stedet med et undervannskamera for å lokalisere flengen, opplyser kommunens beredskapssjef Knud Børge Møller. En stor treplanke blir senket ned foran hullet for å bremse innstrømmingen av vann.

Det er foreløpig uklart hvor lenge Pride of Telemark må ligge ved Color Lines kaianlegg. Det pågår for tiden arbeid ved det ene leiet, og er dermed trangt om plassen ved anlegget.

- I rute til i morgen - Ferjen ligger i leiet hvor Christian IV normalt skal ligge. Foreløpig skal vi gå inn i leiet hvor det pågår arbeid. Det skal gå greit med lite vind, sier Grønberg til fvn.no.

Øker vinden på, kan det imidlertid bli store forsinkelser for Christian IV.

— Slik forholdene er nå, går det greit. Men vi vil slite hvis det blir mye vind. Nå håper vi at ikke Pride of Telemark blir liggende i leiet til torsdag, for da skal Silvia Ana nedover, sier linjedirektøren.

Klokken 13.45 opplyser Grønberg at vindforholdene er gode, og at det ikke er ventet ytterligere forsinkelser i løpet av dagen.

— Vi har et par timer å gå på til natten, så vi regner med å være i rute igjen til i morgen tidlig.

Christian IV, som skulle gått 13.45 fra Hirtshals, har fått ny avgangstid 15.15. Kystlink kansellerer

Administrerende direktør Jarle Dragsten i Kystlink håper Pride of Telemark kan tømmes for vann i løpet av tirsdagen. Rederiet har kansellert alle avganger inntil videre.

— Dette er veldig trist, men vi er først og fremst glade for at ingen ble skadet, sier Dragsten til TAs nettutgave.

Det var 150 passasjerer, 64 besetningsmedlemmer, 50-60 lastebiler og flere personbiler om bord i ferja, som kom fra Langesund.