KRISTIANSAND: Betongbilsjåføren ble i dag utskrevet fra sykehuset, etter å ha vært inne til observasjon i natt.

Ifølge daglig leder i Betong Sør, Tommy Olsen, var han i fin form. På sykehuset fikk sjåføren beskjed om at han hadde vært en hårsbredd unna døden.

— Han ble fortalt at gummihanskene han hadde på seg, reddet livet hans. Det er egentlig utrolig at han overlevde, sier Olsen.

Ulykken skjedde mens betongbiloperatøren skulle fylle betong i et fundament ved siden av veien. Ifølge Olsen hadde han akkurat vært på en annen jobb, og dermed var rørgaten i bommen full av betong.

Ville spare tid

— For å spare tid kjører de ofte fra en jobb til en annen med betong i rørgaten. Betongen kan pumpes tilbake i et trau, men der er ikke plass til alt. Hadde han gjort dette ville han ha sølt masse på veien, derfor bestemte han seg for å bruke bommen med rørgaten. Da han manøvrerte bommen bakover, som da fikk en større høyde, kom denne i kontakt med høyspentledningen.

Alternativt måtte mannen ha kjørt tilbake til Betong Sør, og tømt betongen der.

— I etterpåklokskapens navn er det enkelt å se at han aldri burde brukt bommen. Han trodde han hadde kontroll, men ble litt blendet av solen, og dermed gikk det galt.

Da bommen kom inntil høyspenten ble hele betongbilen strømførende. Sjåføren som stod og manøvrerte bommen. ble kastet rundt seks meter bakover.

— Han merket da at hele bakken var full av strøm. Ved hjelp av en planke fikk han trykket inn nødstoppen, slik at motoren stoppet.

50.000 volt i betongbilen gjorde at dekkene tok fyr, og ikke lenge etterpå sto flammene ut fra undersiden på hele bilen.

Brannvesenet var raskt på pletten og startet slukningsarbeidet. Det samme var montører fra Agder Energi.

Koblet ut feil kabel

På grunn av en misforståelse mellom nettsentralen og montørene på stedet, og, ble først strømmen i feil kabel koblet ut. Dette skal ikke ha fått noen betydning for brannomfanget.

— Våre folk og politiet på stedet holdt tilskuere og andre på god avstand. Sjåføren var også fraktet bort, så det var ingen fare for personer på dette tidspunket. Men en strømførende høyspentledning representerer selvfølgelig en livsfare for de som skulle komme borti den, sier Jon Eilif Trohjell, driftsleder i Agder Energi Nett.

Olsen i Betong Sør tar det hele og fulle ansvaret for hendelsen.

— Dette er et resultat av mennskelig svikt, og vi legger oss helt flate. Sjåføren innser at han gjorde noe dumt, og tar ansvaret for det. Dette bryter helt klart med våre interne retningslinjer, og vi er allerede i gang med en gjennomgang av rutinene.

Agder Energi vil også foreta en intern gjennomgang av sine rutiner.

— Vi vil gjøre tiltak for å hindre slike misforståelser som oppstod, sier Trohjell.

Priser seg lykkelig

Betong Sør kan også vente seg en reaksjon fra Agder Energi.

— Vi tror det er nødvendig at det kommer en reaskjon i forhold til den aktuelle entrepenøren, for å gjøre bransjen klar over konsekvensene.

Olsen i Betong Sør er ikke opptatt av de økonomiske kostnadene dette kan medføre.

— Det spiller ingen rolle. Vi priser oss bare lykkelig over at det ikke gikk med noen menneskeliv.

Mannen selv ønsket ikke å kommentere hendelsen.

-Han skjønner at han gjort noe dumt, og synes det er ganske pinlig. Vi ble derfor enige om at det var jeg som skulle informere