OSLO: Lederen i forhandlingssammenslutningen Unio, Anders Folkestad, sier tirsdag ettermiddag at det er umulig å spå om meklingen vil føre fram, eller om det går mot storstreik.

Slik meklingen er lagt opp, knyttes det størst oppmerksomhet til statsoppgjøret. Det er toneangivende og vil i realiteten bestemme utfallet av kommuneoppgjøret. Partene i kommuneoppgjøret vil se hva resultatet blir for de statsansatte før de avslutter sin mekling.

Etterslep

De statsansattes organisasjoner krever betydelige lønnstillegg under henvisning til at de er blitt liggende langt etter privat sektor. Arbeidstakerorganisasjonene på statlig side er LO-Stat, YS-Stat, Unio og Akademikerne. Ingen av dem godtar statens tilbud på 3,1 prosent. Kravene ligger rundt 5 prosent.

Blir det brudd på både stats— og kommunesiden, vil over 15.000 arbeidstakere bli tatt ut i streik fra onsdag morgen.

– Foreløpig er det en avventende holdning og umulig å si hvor det vil havne. Partene sitter hver for seg, spiser middag og forbereder seg ellers på en lang innspurt, sier Folkestad til NTB. Han sitter ikke selv i forhandlingsdelegasjonen, men er i løpende kontakt med sine folk.

Fristen går ut ved midnatt, natt til onsdag, men alle involverte regner med at deler av natten må tas i bruk. På kommunesiden er læreroppgjøret det vanskeligste, og her er streikefaren størst. Tonen er svært anstrengt mellom KS og lærerorganisasjonene. Det er uenighet om hvorvidt eksamen kan holdes på planlagt måte.

Mange yrkesgrupper

I kommunesektoren er det 40 særforbund som kan bryte enkeltvis, selv om de mekler gjennom fire hovedsammenslutninger. Lærere, førskolelærere, sykepleiere, fysioterapeuter og bibliotekansatte er blant de yrkesgrupper som kan gå i konflikt.

I statsoppgjøret blir rundt 12.000 arbeidsstakere tatt ut i første runde. Flere politidistrikter og Politidirektoratet blir rammet, blant annet er 90 politijurister tatt ut. En rekke straffesaker kan dermed bli utsatt. Ved universiteter og høyskoler blir også en streik merkbar.

Videre vil en konflikt ramme ligningskontorene, og utbetalingene av skattepenger kan dermed bli forsinket. Også ansatte ved trygdekontorene og i Aetat i de største byene blir tatt ut.