Se bildeserie

KØBENHAVN: Landslaget fra Norge ankom København i Frelsesarmeens suppebuss.

— Vi må betale reisen selv, mens oppholdet dekkes av arrangøren, forklarer landslagssjefen Rune Isegran (41).

Frelsesarmeens rusomsorg står bak laget, som ikke får offentlig støtte, men har noen private sponsorer. Det er tredje gang Norge deltar i VM-for hjemløse. De har tidligere vært i Skottland og i Cape Town.

— I fjor tapte vi alle kampene. Målet i år er å krype oppover på rankinglista, sier Isegran, som er sjef for et lag som før mesterskapet var ranket som nummer 47 av de 48 deltagende nasjonene.

Det har i år blitt seire både mot Canada, Sverige, Argentina og Uganda, og laget er nå spente på hvor langt opp de kan nå.

— En 35. plass er realistisk, så vi legger lista litt høyt og håper på å bli nummer tretti i år, forklarer Isegran, som til daglig jobber i Frelsesarmeens rusomsorg i Oslo.

Kristiansandsgutt i mål De fleste av spillerne på det norske laget er i en rehabiliteringsfase. Kim Iversen (24) fra Kristiansand er tidligere rusmisbruker. I dag har han både leilighet og samboer, men kan likevel delta.

— Jeg hadde en sprekk i fjor sommer, men jeg har klart meg i tre år før den sprekken, og nå går det fint, smiler sørlendingen.

Iversen står i mål for Norge. I likhet med navnebroren fra A-landslaget er han en viktig spiller for laget. Han har klart seg godt i målet. Iversen forteller at det er en stor opplevelse for ham å spille med det norske flagget på brystet.

— Dette er en vanvittig opplevelse, sier han når vi snakker med ham rett etter 8-2 seieren mot Sverige.

Han er med på at det viktigste ikke er å vinne, men å slå Sverige. Hjemme i Kristiansand spiller Kim i klubben Klar for fotball. De er mellom ti og tjue spillere fra gateavismiljøet. Kim ser for seg at han etter hvert begir seg vekk fra gateavisfotballmiljøet.

Rusfri identitet - Nå som det har gått en stund er det godt å kunne bytte ut rusmisbrukeridentiteten, forklarer Kim.

— Ikke at det er noe galt i å være rusmisbruker, de flotteste menneskene jeg kjenner er tidligere narkomane, men jeg har nå etter hvert behov for å ha en annen identitet, forklarer han.

Kim planlegger å spille for et annet bedriftslag, for fotball er viktig for ham. Det gir ham et rusfritt nettverk.

— Jeg trenger et helt rusfritt miljø. Det er lett å sprekke hvis jeg drikker alkohol. Hvor finner du alkoholfrie miljøer? Det er ikke lett, men jeg har en indre kjerne av familie og venner, og det er viktig for meg, sier Iversen.

Kim gir Lolandsheimen på Øvrebø i Vennesla mye av æren for at han har klart seg.

— Det jobber mye bra folk der, som selv har vært rusmisbrukere, også har de langtidsbehandling. Lang tid er viktig, vektlegger fotballspilleren.

Tre samlinger

Landslagssjefen har samlet troppen sin tre ganger før VM. Det er ikke det vanlige ønsket om flere samlingsdøgn som står øverst på lista. Isegran sitt ønske handler om ballbinger i de store byene, der bylag for hjemløse kan trene.

— Det ville ha enormt mye å si for nivået på landslaget, men og for hver enkelt hjemløs fotballspiller, forklarer han.

Den norske troppen ble tatt ut under norgesmesterskapet i fotball for hjemløse som ble arrangert i Trondheim i mai. Isegran er godt fornøyd med innsatsen til troppen, men han ønsker seg større tilgang på spillere.

— Jeg håper flere lag stiller opp under NM neste år. Vi ønsker å rekruttere spillere blant de hjemløse avvisselgerne rundt om i landet, forklarer han.

— Hjemløse som vil starte et lag kan kontakte frelsesarmeens rusomsorg på stedet, sier Isegran.

Han tok ut en VM-tropp på elleve spillere. Da hadde han tatt høyde for at det kunne bli noen frafall. Da mesterskapet begynte var det sju spillere som fortsatt var med i troppen.

Rusfritt

— Nitti prosent av de hjemløse i Norge er rusmisbrukere. Det er derfor tøft for dem å klare å holde seg til kontrakten vi inngår med dem om at de ikke skal ruse seg på landslagssamlinger, på trening og under mesterskapet, forklarer sjefen.

For å kunne delta må man enten være hjemløs eller ha vært det etter siste VM, eller skal videre ha primær inntjening som selger av gateavis, være asylsøker, eller være i et rusrehabiliteringsopplegg, og ha vært hjemløs i løpet av de siste to årene.

Isegran er overbevist om at det betyr mye for spillerne å komme med på landslaget. Han mener det kan være med å motivere spillerne til å holde seg unna rus.

— Vi bygger lag, og vi jobber med å tenke helhet og ikke individ. Å spille for Norge gir selvtillit. Det trenger disse gutta, forklarer han.

Kim og resten av landslaget spiller kamper hver dag frem til lørdag 4. august. Du kan lese om kampene her.