ÅSERAL: — Jeg kan bekrefte at dette nå er blitt en politisak, sier Svein-Kåre Tjomsland, lensmann i Åseral kommune.

Lensmannen er sparsommelig med detaljer i saken, men bekrefter at forholdet ble anmeldt for to uker siden. En person er blitt avhørt.

— En bestemor i 60-årene skal ha kjøpt flere flasker med brennevin, hovedsakelig vodka, til mindreårige ungdommer, deriblant sitt barnebarn. Alkoholen ble kjøpt via internettsidene til Vinmonopolet, sier Tjomsland, som legger til at han aldri har jobbet med lignende saker i Åseral.

Personer Fædrelandsvennen har snakket med forteller at det var faren til en av de mindreårige som gikk til politiet med saken. Han skal ha funnet sønnen sin kraftig beruset, sammen med flere andre ungdommer. Samtidig skal han ha funnet kvitteringen for kjøpet av de 15 flaskene med brennevin, som skal ha kostet opp mot 4000 kroner. Politiet skal ha klart å spore opp internettbestillingen via guttens ip-adresse, som registreres ved alle bestillinger gjennom data. Pakken ble bestilt til Byremo Landhandel, som leverte alkoholen på døra. Etter at bestemoren kvitterte for pakken, skal de 15 flaskene med brennevin ha blitt fordelt på de mindreårige ungdommene. De mindreårige skal ha vært fra 16-18 år.

Rop om hjelp

Flere av personene Fædrelandsvennen var i kontakt med hevder at ungdomsfyll i de indre bygder er et kjempeproblem.

— Ungdommene drikker seg sanseløse, og klarer ikke å håndtere brennevin. Det er derfor det er 20 års aldersgrense. Problemet må snart tas alvorlig, og ungdommene som fikk alkohol av bestemoren så jeg selv ravende fulle. At det ble en politisak ut av dette, er et rop om hjelp, forteller en av dem.

Lensmann Svein-Kåre Tjomsland opplever ikke situasjonen som et rop om hjelp.

— Jeg har ikke erfart at vi har et så stort problem med alkohol her i Åseral. Meldingene jeg har fått tyder ikke på det, sier Tjomsland.

Omdelingssentralen for post i Byremo i Audnedal kommune bekrefter at pakken ble levert på døren, og kvittert ut av bestemoren. De ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til Eivind Rossen, informasjonssjef i Posten. Han forteller om en voldsom økning av alkohol-bestillinger via internett.

Bestillinger

  • Vi har ingen tall på hvor mye alkohol som blir bestilt fra Vinmonopolet på internett. Men det er veldig mange bestillinger, og det blir stadig flere. Spesielt fra steder hvor det ikke finnes lokale Vinmonopol. Mange benytter seg av landpost-ruta, slik at de kan få pakken kjørt til døra, sier Rossen, før han legger til at Posten ikke kan gjøre noe med at eldre bestiller alkohol til mindreårige.

— Så lenge voksne kvitterer for pakken er det lite vi kan gjøre. Da er de ansvarlige for innholdet, sier han.