Slik jobber bandene

Slo til mens politiet var på Bandidos-festen

Stjal varer for én million fra Expert

KRISTIANSAND: — Det er absolutt noe som bekymrer oss, og det er betenkelig når slike lette konstruksjoner blir brukt i yttervegger. Spesielt når forretningene inneholder tyveriutsatte varer, sier leder for eiendom i forsikringsselskapet If, Arild Juell-Andersen.

Les også:

Stjal varer for én million og

Slo til mens politiet var på Bandidos-fest

Lettvegger

Mens man tidligere brukte betong, bygges de fleste moderne næringsbygg i dag med lette veggkonstruksjoner av tynne metallplater med skumplast i midten. Dette har sine fordeler ved at byggene er lette å bygge om, kravet til varmeisolering er bedre ivaretatt og byggekostnadene går ned.

Ulempen er at byggene er lette å ta seg inn i for personer med uedle hensikter.

— Før måtte tyvene bruke dynamitt, hjullastere og tyngre redskaper for å ta seg gjennom betongvegger og tunge byggekonstruksjoner. Med dagens bygg er det relativt greit å ta seg inn. Man kan eksempelvis bruke platesaks, hammer eller sag. På noen materialer holder det med en Stanley-kniv, sier seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, Knut Ivar Edvardsen.

SINTEF gjennomgår omkring 300 byggskader hvert år. Edvardsen er overrasket over omfanget av tyverier hvor bander tar seg gjennom vegg og tak på jakt etter verdifulle varer. Han mener det bør bli større fokus på alarmsikring i vegger og tak.

— Alarmsikring i vinduer og dører er kommet langt. Utviklingen bør gå i retning av bedre overflatesikring i vegger og tak. Vi vet at bander jobber systematisk for å finne teknikker som gjør det enkelt å ta seg gjennom disse materialene, sier Edvardsen.

Expert-brekk Natt til lørdag tok tyver seg inn i Expert stormarked i Sørlandsparken. Tyvene klippet seg vei inn til butikken ved hjelp av metallsaks og øks. Veggen tyvene tok seg gjennom, er basert på såkalt sandwich-element, som er de mest brukte byggematerialene i dag. Elementene består av forholdsvis tynne metallplater med skumplast eller annen isolasjon i midten. Elementene kles utenpå en bærekonstruksjon av metallsøyler. I noen tilfeller er kun ytterplatene av stål, mens innerplatene er av gips eller sementbaserte plater.

Les også:

Slik jobber bandene -

Expert-brekk sjekkes mot raid i Bergen

Innbruddsutsatt

Juell-Andersen i If mener utbyggere og arkitekter har et stort ansvar i det å gi råd til forretninger når de skal velge byggemateriale. Han mener det bør stilles strengere krav til bygg som eies av virksomheter med spesielt tyveriutsatte varer.

— Butikkene er ikke tjent med at det settes opp bygg som er innbruddsutsatt. Derfor er det viktig at man har fokus på hva bygget skal brukes til, slik at man kan velge byggekonstruksjon ut i fra behovet, sier Juell-Andersen.

Ingen kommentar

Fvn.no har vært i kontakt med Expert, som ikke ønsker å kommentere saken.

— Av sikkerhetsmessige årsaker kommenterer vi ikke saker som går på sikring av våre bygg, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Erlimo.