KRISTIANSAND: — Politikken har sin pris. Det har jeg fått merke. Det siste året har vært svært uhyggelig for min del, sier Storbukås.

Etter mange år som Frps fremste politiker i Kristiansand, tapte han mandag kveld duellen med Tor S. Utsogn om å bli leder for den nye Frp-gruppen i bystyret.

Nå gjør han det klart at dette var hans siste kamp om et toppverv i politikken.

Omstridt

— Jeg kommer ikke til å søke førsteplassen på Frp-lista om fire år. Det kan jeg garantere. Jeg har heller ingen stortingsambisjoner eller andre politiske ambisjoner mer, sier Storbukås.

Han kommer imidlertid til å sitte ut perioden i bystyret.

— Når denne perioden er over, vil jeg ha vært med i bystyret i 12 år. Det er en ganske lang periode av livet mitt, sier 29-åringen.

Storbukås har vært en svært omstridt politiker. Etter utrenskningene i Kristiansand Frp i 2001, ble bystyregruppa redusert fra ti til én representant. Den ene var Stian Storbukås.

Hans lojalitet ble satt pris på internt i partiet, og han ble leder for bystyregruppa i neste periode, fra 2003 til valget nå i høst. Men også i denne perioden ble det bråk.

Mye juling

For et års tid siden beskyldte parti- og bystyrekollega Ida Elise Thrane Storbukås for å ha lagt rasistiske brev i postkassene til innvandrere. Striden endte med at både Thrane og bystyrerepresentant Karina Udnæs ble ekskludert fra partiet.

Andre partifeller anklaget Storbukås for å ha en autoritær lederstil. Likevel vant han kampen om førsteplassen på Frps liste ved kommunevalget 2007. Men da den interne uroen ikke ga seg, frasa han seg vervet som partiets ordførerkandidat. Dette overtok Tor S. Utsogn.

  • Jeg har fått mye juling det siste året, det er det ingen tvil om. Men jeg føler at min versjon ikke har kommet nok fram i Fædrelandsvennen, sier Storbukås.

Søke jobb

  • Hva tenker du om at bystyregruppa valgte en annen til ny leder?

— Jeg har selvfølgelig litt ambivalente følelser. Men jeg skal støtte opp om Utsogn, som utgjør en fornyelse av lederskapet. Og nå får jeg omsider mulighet til å leve litt mer ni til fire-tilværelse, sier Storbukås som har lærerutdannelse.

  • Blir man værende for lenge i politikken, blir man preget. Nå skal jeg først studere litt historie på UiA og så etter hvert se meg om etter en jobb, sier Storbukås.