KRISTIANSAND: Det skriver NRK fredag morgen.

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for drap og voldtekter i Baneheia i 2000. I september i år har han sonet 21 år.

Fengselsmyndighetene skal vurdere løslatelse av forvaringsdømte i løpet av siste soningsår, og det siste halvåret har flere fagpersoner tilknyttet Kriminalomsorgen vurdert hans mentale tilstand og oppførsel i fengsel.

Truende og lite samarbeidsvillig

I en rapport NRK har fått innblikk i konkluderer Kriminalomsorgen ved Ila fengsel og forvaringsanstalt med at Kristiansen bør få forlenget forvaringsdommen med fire nye år.

Bakgrunnen skal være at Kristiansen skal ha oppført seg truende, vært lite samarbeidsvillig, og nektet å delta i forberedelsene til gradvis tilbakeføring i samfunnet.

Den hemmeligstemplede 20 sider lange rapporten skal, ifølge NRK, konkludere med at «gjentakelsesfaren vurderes som reell og kvalifisert».

Riksadvokaten og statsadvokaten i Agder skal nå vurdere om det skal tas ut tiltale med påstand om forlenget forvaring. Asker og Bærum tingrett skal senere avgjøre om Kristiansen må sitte i fengsel ut over de 21 årene han er dømt for.

Ønsker ikke prøveløslatelse

Kristiansen mener han er uskyldig dømt, og har selv ikke ønsket prøveløslatelse under soning. Han har tidligere uttalt at han ikke ønsker å komme ut av fengsel før han er frikjent og renvasket.

Vurderingen om Kristiansen er skikket til å vende tilbake til samfunnet skjer parallelt med at Gjenopptakelseskommisjonen vurderer gjenåpning av den 20 år gamle saken.

Det kan dermed ende med saken gjenåpnes samtidig som at en annen instans mener Kristiansen er for farlig til å slippes fri.

Etter 3,5 år behandling har Gjenopptakelseskommisjonen har varslet sin avgjørelse 18. februar.