LYNGDAL: — Sånn hovedbryter ved senga vil jeg og ha. Ikke minst for å styre lys og tv på visse tenåringsrom, sa Erna da hun ble vist rundt i det som ser ut som ei nedfalls brakke, men er et avansert teknologisk utstillingsvindu for hele Listerregionen.

ERNA OG BRAKKA: Erna Solberg kom for å se tekno-brakka som Ingunn Foss og prosjektleder Ronny Bjørnevåg er stolte a Foto: Tore-Andre Baardsen

Det var Ingunn Foss som ny ordfører som ville satse på teknologi. DEt har endt med et stort EU-prosjekt kalt Bolig 2015. — Veldig viktig, for i årene som kommer vil teknologi komme for fullt i omsorgen, og jeg oppfordrer kommunene om å sette i gang. Ikke for spare penger, men for å frigjøre ressurser til mer og bedre omsorg, sa Erna Søberg.

Prosjektleder Ronny Bjørnvåg viste Erna rundt i brakken. Han har ikke installert dyr velferdsteknologi i huset, men sett han kunne få til med deler fra lokale elektrikere.

— Eldre har ofte gamle elektriske apparater og game hus. Å bygge dem om, koster hundretusener. Vi har greid oss med 50.000 kroner, sa han.

Huset har en rekke sensorer, kameraer og tidsbrytere. Huset åpner døren når du kommer. DEt kan slå av kaffetraktern fra 80-tallet sv seg selv. Eller kaffetrakteren kan ringe hjemmesykepleien for å fortelle at den er i bruk to om natta. Badet vil ringe og si fra hvis den eldre er gått inn, og bevegelsen slutter, som kan tyde på fall.

Erna Solberg kom i helikopter til Lyngdal. Nå fortsetter hun i bil til Mandal. Senere i dag skal hun til Lillesand, Grimstad og Arendal.