Oslo:

I tre uker har en palestinsk kvinne sultestreiket på Sørlandet sykehuset Arendal. 31-åringen sultestreiker fordi hun har fått avslag på asylsøknaden og ikke vil bli sendt tilbake til Gazastripen. Hennes ektemann har ikke lenger klart å få kontakt med henne fordi hun har besvimt av utmattelse.

Det er helt greit å sulte seg i hjel, mener Amnesty Norge.

– Vi forsvarer først og fremst retten til å ta i bruk ikke-voldelige midler i politisk kamp. Noen velger å gå til sultestreik, og i sin ytterste konsekvens kan man da si at det er en menneskerett å sulte seg i hjel, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til Vårt Land.

Tirsdag ble det klart at Utlendingsnemnda (UNE) skal behandle den sultestreikende kvinnens asylsøknad på nytt. I mellomtiden har kvinnen nektet å spise i 23 dager.

Ifølge legene står hun i fare for å dø, men de kan likevel ikke gripe inn. Norsk og internasjonal lov gir pasientene rett til å nekte behandling. Loven skaper et dilemma for medisinsk personell fordi jobben er å redde liv.

Men Egenæs mener samtidig at loven er viktig fordi sultestreik er et politisk virkemiddel som kan miste sin hensikt dersom man tillater tvangsnæring. Det er dermed heller ingen grunn til å revurdere lovverket, mener Egenæs.