KRISTIANSAND: Politiet fikk like over klokka 19 denne kvelden en henvendelse via nødtelefonen fra en kvinne som opplyste at en mann gikk rundt ved Kvadraturen skolesenter og skjøt i lufta med en våpenlignende gjenstand. En rekke bevæpnede politipatruljer, både sivile og uniformerte, ble sendt til området.

Av dommen fra Kristiansand tingrett fremgår det at politiets innsatsleder da oppfattet situasjonen som uhyre skarp.

Da den første politipatruljen kom til stedet møtte de en mann som politiets innsatsleder betegnet som å være i sjokktilstand. Han var på vei ut av sin leilighet i Kronprinsensgate, da 45-åringen forsøkte å trenge seg inn i trappeoppgangen til leiligheten. Mannen hadde en våpenlignende gjenstand i hånden og en boks i den andre hånden som mannen oppfattet kunne inneholde ammunisjon. 45-åringen var aggressiv og utbrøt "jeg skal drepe deg". Deretter ble våpenet rettet mot hodet. Det kom ikke noe skudd, og mannen klarte å flykte.

Så gjerningsmannen

Etter hvert fikk politipatruljene øye på en person som kunne ligne på den de var på jakt etter. En bil stoppet for å slippe 45-åringen over Dronningensgate ved Kronprinsensgate. 45-åringen gikk foran bilen og rettet våpenet mot den kvinnelige sjåføren, som hadde sin mann i passasjersetet foran. I ettertid har kvinnen fortalt at hun sa til seg selv der og da at "nå er min time kommet, nå skal det skje, nå skal jeg dø".

Vinkelen hindret skudd

"På den avstanden som politiet stod hadde de ikke mulighet til å avgjøre om våpenet var ekte eller ikke. For dem fremstod det som ekte, og de måtte legge det til grunn. Innsatslederen forklarte at han ropte til gjerningspersonen "væpnet politi, legg fra deg våpenet" uten at dette ble etterfulgt av gjerningspersonen. Innsatslederen har i retten forklart at han var klar til å skyte gjerningspersonen, og at de kun var vinkelen som forhindret han fra å skyte", heter det i dommen.

Straks etter gikk 45-åringen vekk fra bilen som stoppet, Han kastet fra seg våpenet og politiet la ham i bakken.

Fryktet for å bli drept

Senere samme kveld meldte en kvinne fra til politiet, etter å ha lest om den væpnede aksjonen på nett, at hun også hadde blitt utsatt for trusler. Kvinnen syklet gjennom Tollbodgaten da hun så en mann med våpen. Mannen skal ha rettet våpenet mot henne, og hun syklet i sikk sakk videre for å forhindre å bli beskutt. Kvinnen sa i retten at hun var redd for å bli drept, og at hun senere har hatt dødsangst og søvnproblemer i ettertid.

I dommen skriver Kristiansand tingrett at det bare var tilfeldigheter som hindret politiet i å skyte 45-åringen. "Hadde politiet skutt kunne det fått fatale følger for gjerningspersonen, og det var også reell fare for at andre som oppholdt seg på stedet kunne ha kommet til skade", heter det i dommen.

Selv om det var en softgun tiltalte brukte, skapte dette likevel stor frykt og usikkerhet, skriver retten.

De som ble truet er tilkjent oppreisningserstatning. 45-åringen er dømt til ubetinget fengsel i ti måneder.

Han er også dømt for å ha oppbevart en rekke ulovlige våpen, noen av disse var også ladd. Selv sier mannen at våpnene var pyntegjenstander. "Ikke troverdig", konstaterer Kristiansand tingrett.