LILLESAND: — Vi er sjokkert over at slikt kan skje. Dette har med trafikantenes sikkerhet å gjøre og vi tar dette veldig seriøst, sier administrerende direktør Jan Walle i Agder OPS.

Natt til lørdag ble over 100 styringsbokser langs E 18 brutt opp og tuklet med. Hærverket førte til endring i skiltingen flere steder mellom Grimstad og Kristiansand.

— Dette veianlegget er et av de mest avanserte i Norge. Vi har sju lange tunneler og alt styres elektronisk, sier Walle.

Ved å rive ut ledninger og tukle med styringsboksene fremsto det som om flere av tunnelen var stengt og det ble skiltet omkjøring.

- Pur faenskap

Walle opplyser at det skjedde et lignende hærverk for to år siden, men da var ødeleggelsene langt fra så omfattende som nå. Han kan ikke se at motivet er noe annet enn pøbelstreker.

— Det er umulig å se noe annet motiv enn pur faenskap, sier Walle.

HÆRVERK: Over 100 av styringsboksene til skilt langs E 18 ble utsatt for hærverk lørdag.

Han avviser at gjerningspersonene må ha hatt noen form for teknisk innsikt.— Det krever ikke spesielt mye innsikt å rive ut noen ledninger og trykke på alle knappene i disse skapene, sier Walle.

— Men de har trolig visst hva konsekvensen ville bli?

— Ja, sannsynligvis er det de samme som har vært på ferde nå som for to år siden, sier Walle.

Otera får regningen

Det er Agder OPS som har ansvaret for drift og vedlikehold langs strekningen, men arbeidet utføres av Otera. Mandag morgen var Otera i fullg gang med å reparere anlegget.

— Arbeidet må Otera gjøre for egen regning, men jeg antar at de får tilbake en del av utgiftene på forsikringen, sier Walle.

Tunnelene på E 18 kan overvåkes på video hos vegtrafikksentralen. Jan Ove Grave, faggruppeleder for trafikkstyring ved Vegtrafikksentralen Sør, opplyser at hærverket og gjerningspersonene ikke ble fanget på film.

— Vi har ikke opptaksmulighet på kameraene og ingen av våre operatører så noe da det skjedde, sier Grave.

Ifølge Walle er Agder OPS nå i ferd med å installere kameraer med opptaksfunksjon ved tunnelene.

— Det har vært et krav fra veivesenet og noe vi har jobbet med i lengre tid. Å få disse på plass håper vi vil føre til at slikt ikke skjer igjen, sier Walle.

Blir anmeldt

Walle opplyser at Otera vil levere en anmeldelse til politiet i løpet av mandagen.

— Vi kjenner til forholdet via media, men har foreløpig ikke gjort noe aktiv etterforskning. Vi avventer en anmeldelse og tar det derfra, sier etterforskningsleder Leif Viken ved Grimstad politistasjon.

Ettersom hærverket er gjort over en større strekning er det foreløpig noe uklart hvem som skal etterforske saken.

— Det som uansett er viktig er at de som vet noe om det som har skjedd kontakter politiet, sier Viken.