Koste seg: Linda og Svein Ivar Andreassen svingte seg på dansegulvet til musikk av Rita Eriksen. Foto: Espen Sand
Cowboy: Roy Jansen fra Kvinesdal. Foto: Espen Sand
american008.jpg Foto: Espen Sand
american009.jpg Foto: Espen Sand
Støvler: Her ser du Jan Tidemanns støvler. De koster 5000 kroner i butikken, og hjemme har han 30 forskjellige par. Foto: Espen Sand
Fest: Tre forskjellige amcar-klubber var samlet i en av de USA-inspirerte leilighetene i Vanse sentrum. Foto: Espen Sand
american013.jpg Foto: Espen Sand
american015.jpg Foto: Espen Sand
Paraden: Her ser du bilde fra amcar-paraden lørdag ettermiddag. FOTO: EINAR SUDLAND Foto: Espen Sand
Oddvar Hauge fra Bryne på American Festival Foto: Espen Sand
Hjelper: Odd Inge Knutsen fra Civitan hjalp til med arrangementet. Foto: Espen Sand
Koste seg: Linda og Svein Ivar Andreassen svingte seg på dansegulvet til musikk av Rita Eriksen. Foto: Espen Sand
Lonely cowboy Foto: Espen Sand
Einar Sudland (t.v) og Jan Tidemann i Lista AmCar Club Foto: Espen Sand

FARSUND: — Denne dagen er selve høydepunktet i nostalgien som vi lever i. Paraden og alt som skjer denne dagen er langt større enn 17. mai. Hele livet mitt dreier seg om Amerika, innrømmer Jan Vere Jørgensen, eller Jan Tidemann som han helst vil bruke.

— Alle kjenner meg som Jan Tidemann, smiler han.

Tidemann er president i Lista AmCar Club. Det er kanskje ikke så rart at alt han gjør har noe med Amerika å gjøre. Både hans bestefar, oldefar og tippoldefar bodde alle i USA. Siden han besøkte statene for første gang i 1973 har han vært oppslukt.

— Jeg har tre Cadillacer og en Lincoln. I skapet har jeg 30 par boots. Huset på Borhaug er bygd på amerikansk vis, og i kjelleren har jeg laget mitt eget private museum med amerikanske gjenstander som jeg har samlet siden 1973. Jeg tror faktisk jeg er mer amerikansk enn kona er, flirer han.

— Hun pleier å si at jeg gnikker mer på de amerikanske bilene enn jeg gnikker på henne, legger han til.

At presidenten har satt sine spor i Amcar-gjengen, er helt sikkert.

— Tidemann er skikkelig gjennomført. Slik du ser ham i dag, kan du se ham på en helt vanlig dag. Jeg tror han sover med skoene på seg, smiler Einar Sudland, medlem i amcar klubben på Lista.

American Festival i Vanse har blitt arrangert i en årrekke. Det at folket fra Lista har en egen amerikansk festival skyldes dype røtter.

— Det var utrolig mange fra Lista som flyttet til USA på 60- og 70-tallet. Derfor har mange sterk tilknytning til USA, enten via familie eller at de selv har bodd der, sier Sudland.

Du trenger ikke spasere langt i Vanse sentrum for å finne amerikanske spor. En av gatene heter faktisk Brooklyn square, mens flere av husene er inspirert av amerikansk arkitektur. Til og med frihetsgudinnen er plassert på veggen ved 8th avenue.

Lørdag kveld ble den tre dager lange festivalen avsluttet med dans og konsert av Rita Eriksen og hennes band. Over 1000 billetter var forhåndssolgt til avslutningsfesten. Svein Ivar og Linda Andreassen var en av mange entret dansegulvet.

— Jeg koser meg skikkelig. Her har det vært utrolig med folk og det skjer noe hele tiden, forteller Linda Andreassen.

Festivalen i Vanse har blitt en publikumsmagnet. Det mener Jan Tidemann.

— Til vanlig bor det kun 2400 mennesker på der, men i løpet av festivalen passerer rundt 15.000 mennesker Vanse, forteller han.