KRISTIANSAND: — Dette er overveldende, og veldig overraskende, uttalte Øistein Kristensen da han ble hedret som ridder 1.klasse av St.Olavs Orden for sin innsats innen rusmiddelfeltet. Fylkesmann Ann-Kristin Olsen delte ut prisen på vegne av Hans Majestet Kongen.

— Dette er en pris som henger svært høyt, og jeg har bare delt ut en håndfull i mine 15 år som fylkemann. Den kaster ikke bare glans over deg, men over hele fagfeltet du representerer, sa Olsen.

Ikke håpløst

Øistein Kristensen er forsker og overlege ved Sørlandets Sykehus, og har i hele sitt yrkesaktive liv hatt et sterkt engasjement for rusmiddelforskning og pasienter med avhengighetsproblemer. Nå er han pensjonist, men er fortsatt engasjert ved avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA).

— Mange som har en spesiell interesse for dette, har enten egne erfaringer med rus eller noen i nær familie som sliter med avhengighet. Det har ikke jeg, men der jeg vokste opp, i Posebyen, fikk jeg se på nært hold at det er en forskjell på "våt" og "tørr" alkoholisme, og at det er mulig å bli tørrlagt. Det er så mange som tror at dette feltet er håpløst, og derfor er det så vanskelig å skaffe fagfolk. Men det er ikke håpløst, det er en takknemlig oppgave, sier Kristensen.

Utfordret Kristensen

Mange hadde møtt opp for å hedre Kristensen, og flere fikk muligheten til å si noen ord – blant andre sykehusdirektør Jan Roger Olsen.

— Din innsats har hatt stor betydning for fagfeltet. Du er ikke opptatt av å fremheve deg selv, og det er derfor ekstra hyggelig at du får en påskjønnelse. Av kollegaer blir du beskrevet som en "ivaretaende sjef med en lun personlighet". I tillegg har jeg hørt at du skal være en god jazzpianist? Jeg utfordrer deg derfor til å spille i på festen i kveld, sa Olsen.

Hovedpersonen var tydelig glad og stolt for prisen og de gode ordene fra kollegaer. Han rettet også en spesiell takk til H.M. Kongen.

— Jeg har alltid hatt sansen for han, sa Øistein Kristensen.