KRISTIANSAND: Kjell Ingolf Ropstad bygde karrieren på sosiale medier.

— Sosiale medier betyr mye. Det er en av de viktigste kanalene jeg har for å nå ut med budskapet til velgerne. Det var avgjørende for meg, som ung politiker, med et talerør. Flere leser mindre aviser i dag enn før, og mye av nyhetsstoffet de får kommer via Facebook og Twitter sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Innspill glipper

Øystein Sæbø er førsteamanuensis ved instituttet for informasjonssystemer på Universitetet i Agder. Flere politikere fra Agder er ikke på de to av de største sosiale mediene, Facebook og Twitter. Sæbø mener politikerne går glipp av viktig politisk kommunikasjon ved ikke å benytte mulighetene.

— Det er en klar ulempe om politikere ikke er aktive på sosiale medier, sier Øystein Sæbø.

Han tror politikerne oppfattes som utdaterte, hvis de ikke behersker sosiale medier. Politikerne bruker også kanalen feil når de prøver å formidle et budskap.

— Da jeg forsket på hvordan urutinerte politikerne brukte sosiale medier, kom jeg fram til at de bruker sosiale medier som en talerstol fremfor kommunikasjon med leserne. Det er mot sin hensikt, sier Sæbø.

Styrke for demokratiet

Ole Berget er sjef for kommunikasjonen i Fremskrittspartiet. De holder kurs og foredrag i bruk av sosiale medier og har en ansatt som har ansvaret for sosiale medier. Frp-politikere oppfordres til å by på seg selv, være tilgjengelige og gjerne gjøre noe uventet.

— Hva synes du om partiets stortingskandidaters tilstedeværelse på sosiale medier på Sørlandet?

— Det er en styrke for demokratiet at lokale og regionale politikere er tilgjengelige på sosiale medier, sier kommunikasjonssjef Ole Berget.

Frps førstekandaidat i Vest-Agder, Åse Michaelsen, er hverken på Twitter eller Facebook.

— Det er bare sløvhet at jeg ikke bruker Twitter. Jeg har opprettet en konto, men har aldri helt kommet i gang, sier Michaelsen..

Vil engasjerer unge

Drøyt halvparten av førstegangsvelgere brukte stemmeretten ved forrige stortingsvalg. Sigbjørn Aanes, kommunikasjonssjef i Høyre, mener det viktigste for å sikre stemmer fra unge velgere er politikken. Men for å spre budskapet er sosiale medier viktig.

— Vi har en strategi på å møte unge der unge er. Vi ser på sosiale medier som vår digitale valgbod. Det er avgjørende å være til stede, man må beherske det, sier Aanes.

Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Pia Gulbrandsen, ber politikerne skjerpe seg.

— Når en så stor del av velgermassen er på sosiale medier, er det dumt å la sjansen til å være i kontakt med dem gå fra seg. Jeg skulle gjerne sett at flere politikere var mer til stede i sosiale medier.

Gulbrandsen mener det er viktig for partiet at politikerne bruker sosiale medier som en naturlig del av hverdagen, et sted hvor man møter og engasjerer velgerne.

Slik mener eksperten lokale politikere opptrer i sosiale medier:

Hans Fredrik Grøvan (KrF)

Er ikke på Twitter, og benytter Facebook til å legge ut sporadiske meldinger om saker som angår ham. Det er lite spor av dialog og relativt sjeldne oppdateringer. Vanskelig å følge med på det som skjer eller å bidra i diskusjoner med andre.

Kari Henriksen (AP)

Er aktiv i sosiale medier. Hun er Ivrig Twitterbruker, hvor hun peker til informasjon og saker, samtidig som hun diskuterer med andre politikere. Mindre synlig via Facebook.

Ingunn Foss (Høyre)

Er ikke på Twitter, selv om hun er omtalt der av andre. Hun risikerer dermed å gå glipp av aktuelle tema og diskusjoner. Benyttet Facebook aktivt som ordfører for å demonstrere tilstedeværelse i lokalmiljøet.

Åse Michaelsen (Frp)

Har ikke aktiv eller åpen profil på Twitter eller Facebook.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Ropstad var tidlig en aktiv bruker av sosiale medier og egen blogg. Han har over tid etablert et stort nettverk og et høyt aktivitetsnivå og er helt klart til stede.

Hans Antonsen (V)

Aktiv bruker av sosiale medier med linker til meninger og kommentarer. Har også blogg hvor lengre innlegg publiseres.

Alf Holmelid (SV)

Informerer om saker og alternative informasjonskilder knyttet til næringspolitikk og alternativ energi, som er tema som han arbeider aktivt med. Kommenterer gjerne meningsytringer andre har postet.