— Konsulentselskapet er ikke ferdig med å lese igjennom rapporten og vi har gitt dem utsettelse til mandag, sier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i kommunaldepartementet til Fædrelandsvennen.

Det er knyttet store forventninger til rapporten som utreder fylkestilhørighet for fire kommuner i Aust-Agder. Kommunene Birkenes, Lillesand, Evje og Hornnes og Iveland har alle søkt om å endre fylkestilhørighet til Vest-Agder.

— I rapporten kommer vi til å vurdere tre alternativer, sier Jørund Nilsen i Nivi analyse.

— Vi vil vurdere konsekvensene av å opprettholde dagens struktur, hva som skjer hvis de fire kommunene bytter fylke og vi vurderer også en fylkeskommune på Agder, sier Nilsen.

Rapporten skulle altså vært ferdig i dag, men blir ikke ferdig og levert før mandag.

— Vi har store forventninger til rapporten, og gleder oss til å lese denne, sier Birkenes-ordfører Arild Windsland (H) og Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp). De forventer begge at rapporten tar opp i seg deres argumenter for å søke overflytting og vurderer disse.

— Mange ser på oss som de små, ubetydelige kommunene vest i fylket, sier Windsland, rapporten kan fortelle oss at vi er langt viktigere enn som så.

Både Windsland og Mykjåland håper rapporten blir et godt grunnlag for departementets arbeid med den endelige avgjørelsen.

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) står i fare for å miste fire kommuner og han håper det ikke skjer.

— Aust-Agder er allerede liten, uten disse kommunen blir vi enda mindre bærekraftig, sier Sverdrup Lund.

Sverdrup Lund mener diskusjonen rundt overflytting viser at Agder er foran og at denne kan utløse en debatt om kommune- og regionstrukturen i Norge. Det er en debatt Sverdrup Lund ønsker velkommen.